Panasonic neemt producent Belgische identiteitskaarten over
Foto: REUTERS

De Japanse technologiegigant Panasonic neemt een meerderheidsbelang in het Brusselse Zetes, dat gespecialiseerd is in de identificatie van goederen en personen. Panasonic betaalt 149,6 miljoen euro voor een belang van 50,95 procent, zo meldt Zetes donderdag. Er volgt een verplicht overnamebod van 54,50 euro op alle overige aandelen.

Panasonic dankt het meerderheidsbelang aan de overname van de aandelen van grootaandeelhouders Zephyr (die een belang van 23,70 procent heeft in Zetes) en Cobepa (24,67 procent volgens de Zetes-website), en van de aandelen van enkele individuele aandeelhouders, onder wie het management.

Eens deze transactie is afgerond, vermoedelijk begin tweede kwartaal 2017, volgt er tegen dezelfde prijs van 54,50 euro per aandeel een verplicht overnamebod op de overige aandelen. De voorgestelde prijs vertegenwoordigt een bonus van 19,1 procent ten opzichte van de gemiddelde koers van de afgelopen 30 dagen, aldus het bedrijf.

Panasonic laat weten dat Zetes onder eigen merknaam zal blijven opereren als onderdeel van Panasonic. Ook het management met Alain Wirtz, Jean-François Jacques en Pierre Lambert, blijft aan boord.

Leverancier Belgische identiteitskaarten

Het beursgenoteerde Zetes is bij het grote publiek vooral bekend als de leverancier van de Belgische identiteitskaarten en van bijvoorbeeld biometrische paspoorten en identiteitsdocumenten in allerlei landen.

Het segment personenauthentificatie (People ID) vertegenwoordigt evenwel maar een vijfde van de totale omzet van het bedrijf, die vorig jaar 258,2 miljoen euro bedroeg. De afdeling goederenidentificatie (Goods ID) is vier keer groter. Daartoe behoren bijvoorbeeld barcodescanners en etiketteersystemen.

Zetes heeft meer dan 1.100 werknemers in 21 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Het aandeel Zetes is sinds donderdag kort na 11 uur geschorst op de beurs van Brussel. Het noteerde toen op 45,84 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in