Bedrijven haasten zich voor brugpensioen op 55 jaar
Foto: Photo News

Bij Axa, Douwe Egberts en Makro kunnen honderden werknemers alsnog op brugpensioen met 55 jaar. Als het moet met een voorakkoord.

Na recent Douwe Egberts en Makro, haast nu ook verzekeraar Axa zich om nog een deel van de werknemers met brugpensioen te sturen vanaf 55 jaar.

Onderhandelen op twee snelheden

Axa sloot daarover een voorakkoord met de vakbonden, met de bedoeling om het brugpensioendossier nog net voor de deadline goedgekeurd te krijgen. Want vanaf volgend jaar verhoogt de minimale wettelijke leeftijd waarop brugpensioen - in vakjargon SWT- mogelijk is naar 56 jaar.

‘Er is een voorakkoord en de teksten worden op dit moment door alle partijen nog nagelezen’, bevestigt Patricia Van Goel van de socialistische vakbond BBTK-Setca. Normaal komt zo’n akkoord over de eindeloopbaanregeling op het einde van de Wet-Renault. Maar om nog te kunnen profiteren van het brugpensioen op 55 werden werd er volgens haar bij Axa met opzet onderhandeld ‘op twee snelheden’ zodat de aanvraag voor brugpensioen op tijd kon ingediend worden bij de RVA en het kabinet van Kris Peeters (CD&V).

Beiden moeten het dossier nog goedkeuren. Kris Peeters verklaarde daarover in september nog dadat het ‘voorbarig’ was om de Axa-werknemers met brugpensioen te sturen. Volgens hem moest het bedrijf er eerst alles aan doen om dat te vermijden.

Honderden bruggepensioneerden

Verzekeraar Axa kondigde in september aan 650 jobs in België te willen schrappen. Hoeveel werknemers daarvan in aanmerking zullen komen voor brugpensioen op 55 jaar, is nog niet duidelijk. Datzelfde geldt voor Douwe Egberts in Grimbergen, waar door de sluiting in januari in totaal 274 jobs op de tocht staan. Maar wellicht gaat het om vele honderden.

Bij supermarktketen Makro, waar door een herstructurering in totaal 505 banen zullen geschrapt worden, raakte gisteren bekend dat 350 tot 375 werknemers in aanmerking komen voor brugpensioen op 55 jaar.

Opvallend wel: bij ING België, waar de komende jaren 3.150 extra jobs worden geschrapt, ligt volgens vakbondsbronnen geen brugpensioen op 55 jaar op tafel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig