De man naar wie Duitsland met man en macht zoekt heet Anis Amri, is 24 jaar, komt uit Tunesië en werd al sinds januari gezocht door de Duitse veiligheidsdiensten. Hij zat eerder al vier jaar in een Italiaanse cel wegens brandstichting. Zowel zijn broer als zijn moeder roept Amri ondertussen op om naar de politie te stappen.

De politie waarschuwt dat de man gevaarlijk is en allicht een wapen draagt. Informatie die leidt tot zijn arrestatie, wordt met 100.000 euro beloond. Er is ook een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. De Tunesiër zou de voorbije jaren liefst acht identiteiten hebben gebruikt.

Intussen duiken her en der beelden op van Anis Amri.

Lees verder onder de video.

 

Abdelkader Amri, broer van Anis, heeft zijn broer via de Tunesische radio opgeroepen om zich aan te geven. 'Ik kan niet geloven dat hij deze misdaad begaan heeft', klonk het. Maar als blijkt dat het toch zo is, verdient zijn broer 'elke straf', aldus Abdelkader. 'In dat geval willen wij niets meer met hem te maken hebben.' De moeder en vader van de broers sloten zich ondertussen aan bij die oproep. 'Als blijkt dat hij effectief betrokken was bij de aanslag op de kerstmarkt, verstoten we hem', stelt zijn vader Mustapha in een interview met The Times.

'Ik ben er zeker van dat mijn broer onschuldig is', zei Abdelkader. 'Ik weet waarom hij is vertrokken. Voor economische redenen. Om te werken, de familie te helpen, hij ging niet weg voor terrorisme.'

Een andere broer Walid gaf toe dat Anis in Europa in de problemen kwam en een andere mentaliteit had gekregen nadat hij drie en een half jaar in een Italiaanse gevangenis zat. Hij sprak tien dagen geleden nog met zijn broer. Toen zou zijn broer gezegd hebben dat hij in januari terug naar Tunesië wou komen.

Jeugd

In zijn Tunesisch geboortedorp had Amri een arme maar volgens zijn familie geen slechte jeugd. Als puber ging het echter fout. Hij dronk alcohol en stal. Bidden deed hij trouwens ook niet, vertelden zijn ouders. 'Hij was al een probleemkind toen hij hier nog woonde', vertelde zijn vader. 'Hij maakte zijn middelbaar niet af omdat we het niet konden betalen. Hij werkte dan maar op het land en deed allerlei klusjes voor straatventers. Als hij op stap ging met zijn vrienden, dronk hij. Hij kwam ook een paar keer in de cel terecht. Hij moest voor de rechter komen voor het bezit van drugs, geweld en overvallen.'

Het naar eigen zeggen probleemkind was een kleine crimineel, maar geen gewelddadige jihadi. Volgens de vader van Amri ging het helemaal fout in een Italiaanse gevangenis. 'Mijn zoon radicaliseerde in Europa.'

Van de radar

Anis Amri was duidelijk geen onbekende voor de Duitse autoriteiten. Anis Amri behoorde tot de entourage van de radicale prediker Ahmad Abdelazziz A., alias Abu Walaa, die in november werd gearresteerd. Amri woonde bij Boban S., een man uit Dortmund die zich tot het gedachtegoed van de gewapende jihad en van IS had bekeerd. Boban S. werd in november gearresteerd, samen met de jihadprediker Ahmad Abdelazziz A.

De telefoon van Anis Amri werd afgeluisterd. Maar deze maand verdween de Tunesiër plots van de radar. In de Duitse media wordt de vraag gesteld hoe een terreurverdachte met zulke gevaarlijke contacten kon verdwijnen uit het gezichtsveld van de speurders. Volgens de Süddeutsche Zeitung verwisselde hij geregeld van verblijfplaats. De Tunesiër pendelde tussen Noordrijn-Westfalen en Berlijn. Mogelijk ging informatie over Amri verloren, omdat hij zich zo vaak verplaatste.

Brandstichting in Italië

Speurders in Berlijn verdachten hem er dit jaar van een overval te plannen, om met dat geld automatische wapens te kunnen aankopen. Maar ze slaagden er niet in hun vermoedens te staven met bewijzen.

Amri was in februari 2011 naar Italië gereisd. Zijn vader zei gisteren op de Tunesische radio dat hij in Italië vier jaar in de cel zat, wegens brandstichting in een school. Dat werd ook bevestigd. Amri moest Italië verlaten, maar toen liep het mis omdat de Tunesische autoriteiten niet binnen de wettelijke termijn zijn identiteit hadden bevestigd. Amri trok naar Duitsland, waar hij asiel aanvroeg. In juli werd zijn aanvraag verworpen.

IS eiste de aanslag op, maar het is nog niet duidelijk of de dader in opdracht handelde, of ook maar in contact stond met de terreurgroep.