Descheemaecker keert terug naar de NMBS
Marc Descheemaecker Foto: bdw
Oud-ceo Marc Descheemaecker wordt voor N-VA bestuurder bij de NMBS. Hij zal samenwerken met Bart Van Camp

Marc Descheemaecker keert terug naar zijn oude stal.  Hij gaat zetelen in de vernieuwde raad van bestuur van de NMBS, en zal nauw samenwerken met Bart Van Camp. 

Bij de aanstelling van de nieuwe NMBS-ceo Sophie Dutordoir wist N-VA twee zetels te bemachtigen in de raad van bestuur van de NMBS en drie in de raad van bestuur van Infrabel. Herman De Bode, oud-kabinetschef van Jan Jambon, wordt voorzitter bij Infrabel. Ook draagt N-VA Karin Genoe en Ingrid Ceusters voor. Genoe is afgevaardigd bestuurder van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid en Ceusters is ceo van vastgoedbedrijf Hugo Ceusters. De nieuwe kandidaten worden vrijdag voorgedragen op de ministerraad.

Tussen 2005 en 2013 was Descheemaecker ceo van de NMBS. Hij was dat graag gebleven, maar had zich onmogelijk gemaakt bij de toenmalige regering, onder meer door zijn forse kritiek op Johan Vande Lanotte. Uiteindelijk werd Jo Cornu ceo.

Descheemaecker stond in 2014 op de N-VA-lijst voor het Europees Parlement, maar raakte niet verkozen. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn en voorzitter van de Brussels Airport.