Dit las u in 2016

Leven we in gevaarlijke tijden? Die vraag houdt u kennelijk bezig. De aanslagen in het hart van Europa en de vluchtelingencrisis wekten beroering op. Ook berichten over geld, liefde en seks kregen veel belangstelling. En - geen verrassing - over Donald Trump.

2016 was een bewogen jaar. Dat gevoel heeft ook Stephen Hawking. De verkiezing van Donald Trump, de Brexit en de vluchtelingencrisis ziet de beroemde wetenschapper als een teken aan de wand: we bevinden ons in het gevaarlijkste moment van de geschiedenis. Zijn opiniestuk werd massaal gelezen.

AANSLAGEN

Het onveiligheidsgevoel werd gevoed door de talrijke aanslagen op Europese bodem. Op 22 maart voerde terreurgroep IS dodelijke aanslagen uit in Brussel waarbij 35 mensen omkwamen. Terreur kwam toen akelig dichtbij. De eerste beelden van de ravage in Zaventem leken onwerkelijk. U leefde mee met de slachtoffers. Zo deelde de vrouw van Johan Van Steen, die in het metrostation van Maalbeek omkwam, een bijzondere boodschap.

Dit las u in 2016
Foto: AFP

Na de ontreddering volgde de klopjacht. Enkele dagen voor de aanslagen werd Salah Abdeslam, de enige terrorist die de aanslagen in Parijs overleefde, opgepakt in Molenbeek. Een pizzabestelling verraadde zijn schuilplaats. Uiteindelijk klopte het vermoeden dat Mohamed Abrini de ‘man met het hoedje’ was. Ook hij werd aangehouden. Een maand na de aanslagen in Brussel vertelden 70 kroongetuigen hun verhaal aan De Standaard en Le Soir.

Nadien volgden in onze buurlanden nog aanslagen. Veiligheid en integratie kwamen bovenaan de politieke agenda. ‘Willen we eindelijk wakker worden’, schreef Mia Doornaert.

Dit las u in 2016
Foto: AFP

AANRANDINGEN

In januari nam de ongerustheid over de instroom van vluchtelingen toe toen bleek dat op oudejaarsnacht in Keulen massale aanrandingen van vrouwen waren gebeurd. De helft van de honderden daders verbleef volgens de Bundeskriminalamt minder dan een jaar in Duitsland. Een open brief van een Duitse schrijfster over de aanrandingen ging viraal, net zoals het naakt protest van een Zwitserse kunstenares. ‘We zijn zo tolerant dat het kruiperig wordt’, zei de Nederlandse auteur Hafid Bouazza. Het was een van de meest gedeelde krantenartikels op Facebook.

Dit las u in 2016
Foto: EPA

Na de aanslag in Nice, waarbij een vrachtwagen inreed op een massa mensen op de Promenade Anglais, voerden verschillende Franse steden een omstreden boerkiniverbod in. Het verhaal van een vrouw in monokini die op het strand werd aangevallen, kreeg volgens onze leescijfers veel aandacht. Net zoals ‘het zwembadincident’ in Koksijde. Ook de dochter van een hoge EU-functionaris die verkracht werd, wekte beroering op.

Dit las u in 2016
Foto: AP

UW GELD, WELZIJN EN TAAL

Artikels over uw werk en persoonlijke financiën worden steevast gretig gelezen. Doet u de job van uw leven? Met onze werktest kon u ontdekken hoe zinvol u uw job vindt. U vroeg zich ook af of uw gemeentebelastingen stijgen of dalen, hoe rijk de inwoners van uw gemeente zijn en waarom het nachttarief niet langer goedkoper is.

Welke slaapproblemen u wakker houden? Onze slaaptest kreeg veel gehoor. Ook onze taaltest ‘Bent u een taalnazi of -hippie?’ en de Schrijfassistent staan opvallend hoog in ons overzicht. U gaat blijkbaar graag uit eten, zo blijkt uit de leescijfers van de beste Belgische restaurants volgens Gault&Millau.

Geluk, liefde en seks blijven vaste waarden. Deze verrassende kortfilm over levensgeluk ging viraal. De column van Nele Van den Broeck over bedriegen en bedrogen worden maakte duidelijk iets los onder de Facebookgebruikers, net zoals waarom veertigers de beste seks hebben. Muzikant Jasper Steverlinck die over zijn autistische zoon sprak kon op bijzonder veel belangstelling rekenen.

Dit las u in 2016
Foto: Fred Debrock

TRUMP

De naam die het afgelopen jaar vlot over de tongen ging, was Donald Trump. Zijn onverwachte verkiezing na een bitse strijd tegen Hillary Clinton was ongetwijfeld een van de meest ophefmakende verhalen van het jaar. Wat te verwachten van Donald Trump?, vroegen veel mensen zich af. Dat hij in allerijl van het podium werd gehaald tijdens een campagnebijeenkomst wou iedereen zien, dat de familie Trump al het presidentieel protocol verbrak wou iedereen lezen en wie de nieuwe first lady juist is wou iedereen weten. Opvallend is ook de interesse voor de kledingkeuze van Hillary Clinton en Melania Trump wier ‘pussy bow’ stof deed opwaaien.

Het artikel ‘Wordt Michelle Obama presidentskandidaat in 2020?’ werd overigens bijzonder veel gedeeld en geliket op sociale media.

Dit las u in 2016
Foto: AFP

AMBTENAREN

In de publieke opinie leeft de opvatting dat ambtenarenbonden onredelijke eisen stellen en vaak te snel naar het stakingswapen grijpen. Wij zochten uit waarom de ambtenaar (geen) reden tot staken heeft. Veel mensen vroegen zich ook af hoeveel loodsen, die bij de best betaalde ambtenaren van het land horen, verdienen.

Deze man zette ambtenaren een hak met een inventieve garagepoort. Van de gemeente kreeg hij geen vergunning om zijn voedingswinkel te verbouwen tot garage. Daarom liet hij zijn voorgevel gewoon opendraaien. Zijn inventiviteit lokte veel sympathie uit.

OVERLIJDENS

Marc Sleen, Fidel Castro, Prince, Leonard Cohen, Shimon Peres, Carrie Fisher. Het afgelopen jaar zijn verschillende bekende mensen overleden. De dood van David Bowie zag niemand aankomen. In eigen land kond de dood van tv-presentatrice Paskal Deboosere en de oud-topman van Belgacom Didier Bellens op veel interesse rekenen.

Dit las u in 2016
Foto: REUTERS

MEDAILLES

Goud voor Greg Van Avermaet! De Olympische Spelen waren nog maar net begonnen of ons land had al een eerste gouden medaille. De berichten over sportprestaties van onze atleten kregen opvallend veel bijval op onze Facebookpagina. Zwemmer Pieters Timmers veroverde een zilveren medaille en de 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos haalde goud op de Paralympische Spelen. En na acht jaar kregen de Belgische 4X100m-vrouwen toch nog een gouden medaille omdat een Russische atlete positief testte.

Dit las u in 2016
Foto: EPA

LECTRR

Onze huiscartoonist Lectrr is een vaste waarde op Facebook. Zijn cartoon over de Zwarte Pieten-discussie werd het meest gedeeld.

Dit las u in 2016
Foto: Lectrr