Bedrijf volledig vernield na hevige brand in buurt van E17
De brand heeft de gebouwen van RPC Promens volledig vernield.

Op het industrieterrein ‘Zwartegat’ in het Oost-Vlaamse Eke heeft woensdagochtend een zware brand gewoed bij kunststofproducent RPC Promens. Het incident ging gepaard met hevige rookontwikkeling. De precieze oorzaak van de brand is nog niet gekend.

Rond 5 uur woensdagochtend was er al rook te zien bij het bedrijf, maar door een ontploffing rond 7.30 uur ontstond er plots een hevige brand met bijhorende hevige rookontwikkeling. De hulpdiensten waren toen al ter plaatse, maar kregen later versterking van naburige brandweerkorpsen. De meetploegen van de brandweer hebben vastgesteld dat de rook geen giftige stoffen bevat.

Inwoners van de gemeente De Pinte kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden en eventueel binnen te blijven. Schoolkinderen werden ook onmiddellijk naar de klaslokalen geleid en mochten niet langer op de speelplaats spelen. De kinderen van de gemeentelijke basisschool De Pinte zullen ook nog tijdens de middagpauze binnen blijven, dat liet de school weten in een mail.

(lees verder onder de video)

 

Evacuaties

Het industrieterrein ligt vlak naast de snelweg E17. 'Toch moesten de auto’s niet door een rookgordijn', verduidelijkt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Er was enkel rook in de omgeving te zien. Het verkeer op de snelweg ondervond dus geen hinder.'

De industriezone was een tijdlang afgesloten voor verkeer. 'De werknemers van twee naastliggende bedrijven zijn geëvacueerd en in veiligheid gebracht. In de andere bedrijven zijn alle ramen en deuren gesloten. Enkele bewoners in de Heirweg (De Pinte) - Heerweg (Nazareth) worden momenteel opgevangen in de polyvalente zaal van het woonzorgcentrum Wielkine of op een eigen gekozen plaats', klinkt het bij burgemeester Danny Claeys (CD&V). Hij benadrukt ook dat er geen gewonden gevallen zijn.

De politie hoopt deze middag de bedrijvenzone terug open te stellen voor het verkeer. Door de brand zijn de gebouwen van RPC Promens volledig vernield.

Bedrijf volledig vernield na hevige brand in buurt van E17
Inwoners van De Pinte krijgen een grote rookwolk te zien. Foto: Jos De Keukeleire
Bedrijf volledig vernield na hevige brand in buurt van E17
Foto: jcd

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in