Visarun naar Maleisië
Uit eten Foto: Ronald Jonkman

Na metropolis Jakarta en de jungle op Sumatra trekken Lisa Habets en haar reisgenoot naar een nieuwe bestemming: Maleisië, meer bepaald de hoofdstad Kuala Lumpur.

Na olifanten en aapjes kijken in de immense jungle van Sumatra volgt er een dagje scooteren en sightseeing aan het prachtige Lake Toba. Dan is het tijd om dit indrukwekkende eiland te verlaten voor een nieuwe bestemming: Maleisië. Vanwege ons visum van maximaal 60 dagen moeten we Indonesië minimaal 1 dag verlaten om vervolgens een visumverlenging te krijgen. We besluiten een weekje uit te wijken naar Kuala Lumpur.

Welkom

Het is een lange reis vanaf Sumatra, we moeten met de boot, de taxi, het vliegtuig en nog een taxi voordat we bij onze eindbestemming in Kuala Lumpur aankomen. We zijn de hele dag onderweg en heel blij als we om 1 uur ‘s nachts eindelijk ons hostel binnenlopen. Het koloniale gebouw met een modern, industrieel design ziet er indrukwekkend en veelbelovend uit, des te groter de desillusie wanneer we onze kamer te zien krijgen: een hok zonder ramen met twee matrassen op de grond. Na deze reisdag kan ik echter overal slapen, maar de volgende ochtend gaan we meteen op zoek naar een wat gezelliger hotel, liefst met een bed. Gelukkig voor ons barst het hier van de hotels en niet veel later hebben we een nieuwe slaapplek gefixt middenin de drukke straten van Chinatown. Mét een wasservice, halleluja! Na de jungletrekking op Sumutra kunnen onze kleren wel een opfrisbeurt gebruiken.

Visarun naar Maleisië
Uitzicht over Kuala Lumpur Foto: Ronald Jonkman

Eten, eten en nog meer eten.

Al snel wordt duidelijk dat Chinatown vooral bestaat uit heel veel kraampjes met horloges, tassen of eten. Iedere dag is het hier een drukte van jewelste, met op iedere hoek wel iemand die je zijn of haar kraampje wil binnenlokken. Wij blijken vooral gevoelig voor de eetkraampjes. Na bijna twee maanden nasi goreng maken we van deze week gebruik om weer eens wat anders te proberen. Maleisië is echt een mix van culturen, dus vind je hier zowel veel Chinese, Indiase als indische eetgelegenheden.

De tweede avond worden we mee op stap genomen door twee Maleisische jongens uit de buurt van Kuala Lumpur die we eerder hebben ontmoet op Lombok: “we’re gonna treat you and your tummy well!” Na twee verschillende restaurantbezoeken (ja, op één avond) komen we erachter dat we vooral fan zijn van het kleurrijke Indiase en - ja, toch weer - vertrouwde indische eten. Alhoewel onze magen nog steeds niet gewend zijn aan het sambalgebruik van de gemiddelde Aziaat.

Op ontdekkingstocht

De rest van de dagen spenderen we voornamelijk met rondlopen, dit blijkt ondanks de hitte toch vaak de beste manier om een stad te leren kennen. Kuala Lumpur is op het eerste gezicht een op en top moderne stad met haar gigantische shoppingmalls, wolkenkrabbers en altijd drukke verkeer. Maar al snel kom je erachter dat er hier ook nog veel traditionele gebruiken bewaard zijn gebleven. Zo vind je tussen de winkels of restaurants plots een tempel waar de bewoners ritueel wierook aansteken, kleine kraampjes met lokale hapjes en specialiteiten en gezellige Chinese theehuisjes. Bovendien zijn de locals echt ontzettend hartelijk en nooit te beroerd voor een praatje. Wij voelen ons hier als toerist meer dan welkom.

Visarun naar Maleisië
Verlichte fonteinshow bij de Twin Towers Foto: Lisa Habets

Natuurlijk kunnen we het niet laten ook de befaamde Petronas Twin Towers te bezoeken, dit zijn de grootste twin-buildings in de wereld. De Twin Towers zijn dan ook een iconisch symbool voor de futuristische ontwikkeling van Kuala Lumpur. Iedere avond om 8uur wordt hier een verlichte fonteinshow met muziek gehouden, ietwat een trekpleister voor toeristen, maar toch wel erg mooi.

We sluiten ons bezoek aan KL af met een verkoelend zwembadbezoek, wat is baantjes trekken heerlijk met uitzicht op alle gigantische gebouwen die voor ons oprijzen. Hierna zullen we niet veel zwembaden meer hoeven bezoeken, we vertrekken namelijk weer naar paradijseiland Bali! Terug naar waar we deze reis begonnen zijn.