Francken pikt kritiek van Beke niet: ‘Uw kerststal is al terug dicht’
Foto: BELGA

N-VA-staatssecretaris Theo Francken is niet opgezet met de kritiek van CD&V-voorzitter Wouter Beke na de kerststalrel in Holsbeek.

N-VA trok de voorbije dagen fors van leer omdat in Holsbeek de kerststal uit het gemeentehuis verdwenen was na enkele klachten. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vond dat het niet kon. Intussen is beslist de kerststal terug te zetten.

Voor CD&V is de kous echter niet af. Voorzitter Wouter Beke greep de N-VA-kritiek aan om de partij eraan te herinneren dat de kerststal een gezin onderdak bood dat nergens anders terecht kon.

‘Je kunt niet pleiten voor een kerststal in de publieke ruimte - al tweeduizend jaar het symbool van een gezin op de vlucht - en het beeld blijven oproepen dat de herberg vol zit wanneer je een vluchtelingengezin wilt opvangen uit een stad die aan flarden is geschoten’, schreef hij in een opiniestuk.

‘Wat een polariserend opiniestuk’

Francken is niet opgezet met die kritiek. ‘Uw herberg is terug dicht, in die van Lubbeek zitten nog altijd 200 vluchtelingen. Herbergier zijn is niet gemakkelijk, maar SAMEN kunnen we dit’, zo reageerde hij intussen op Twitter. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie verwijst daarbij naar het opvangcentrum in Leopoldsburg - waar Beke burgemeester is - dat eerder dit jaar de deuren weer sloot in kader van Franckens sluitingsplan.