'Koppel gendertoets aan financiering universiteiten en hogescholen'
Foto: LVD
Universiteiten moeten meer rekening houden met ‘vrouwelijke’ eigenschappen, zoals coachen of leiding geven. De Vlaamse ombudsvrouw wil daar een deel van de werkingsmiddelen aan koppelen.

Koppel een gendertoets aan de financiering van de universiteiten en hogescholen. Zo luidt het voorstel van Annelies D’Espallier, de Vlaamse ombudsvrouw gender. Ze dient het vandaag in bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). 

Een gendertest gaat na of een van beide geslachten te zwaar wordt benadeeld door een ingreep. ‘De financiering van het hoger onderwijs steunt op twee peilers: onderwijs en onderzoek’, zegt D’Espallier. ‘We zien nu dat onderzoek erg focust op de mannelijke eigenschap “prestatie”. Het aantal doctoraten, scripties en publicaties weegt nu voor een deel door op de inkomsten van die instellingen. De output is erg belangrijk en we zien vrouwen afhaken door die druk.’ 

‘Bij de heroverweging van het financierings­decreet vragen we de ministers rekening te houden met andere, vaak feminiene competenties. Dat kan over de mogelijkheid tot coachen gaan, of over hoe je op een respectvolle manier omgaat met anderen.’

Valt niet uit de lucht

Het voorstel komt in de marge van het advies dat de commissie grensoverschrijdend gedrag aan de UGent heeft voorgesteld. Die werd in het leven geroepen door rector Anne De Paepe, nadat een aantal verhalen rond seksuele intimidatie en ongepast gedrag aan het licht was gekomen (DS 16 juni). D’Espallier werd door die commissie geconsulteerd.

Het voorstel van de ombudsvrouw gender komt dus niet uit de lucht gevallen. Een van de suggesties van de externe commissie is om bij aanwervingen en evaluaties de waarden ‘respect’ en ‘leiderschap’ (zoals coachen) te beklemtonen. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in