In Berlijn is maandagavond rond 20 uur een vrachtauto ingereden op een kerstmarkt. Daarbij vielen volgens de politie twaalf doden en 48 gewonden. De politie gaat uit van een terreurdaad. Volgens enkele Duitse media is de dader een vluchteling. Hij sloeg op de vlucht maar werd later opgepakt.

Overzicht

  • Omstreeks 20 u gisteravond reed een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn op de Breitscheidplatz
  • De Duitse politie vermoedt dat het om een terroristische aanslag gaat
  • Er zijn 12 doden en 48 (zwaar)gewonden
  • De verdachte werd opgepakt. Volgens Duitse media gaat het om een 23-jarige Pakistaanse vluchteling
  • Vermoedelijk kaapte hij de vrachtwagen van een Poolse chauffeur, die dood werd teruggevonden in de cabine

Onduidelijkheid over identiteit dader

Op gezag van veiligheidskringen berichtte de Berlijnse krant Tagesspiegel dat de aangehouden man bij de politie bekend zou zijn, niet zozeer omwille van een terroristische achtergrond, maar wegens kleine criminele delicten. Volgens enkele Duitse media is hij een 23-jarige Pakistaanse vluchteling die sinds februari in Duitsland zou zijn.

Speciale eenheden zijn volgens Die Welt vanmorgen binnengevallen in de oude Berlijnse luchthaven Tempelhof, waar nu vluchtelingen worden opgevangen. Mogelijk verbleef de verdachte daar.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft veel redenen om te denken dat het om een aanslag gaat. Maar De Maizière zei eerst samen met de Berlijnse autoriteiten duidelijkheid te willen over wat er is gebeurd. 'Over de achtergrond en de toedracht weten we nog niets definitiefs.' Ook de politie gaat uit van een aanslag.

De gebeurtenissen brengen meteen herinneringen naar boven aan de aanslag in de Franse badstad Nice afgelopen zomer, waarbij meer 86 mensen het leven lieten.


Poolse nummerplaat

De man die op de passagiersstoel van de vrachtwagen zat, een 37-jarige Pool, kwam ter plaatse om het leven. Hij zou verschillende keren neergestoken zijn, meldt een Poolse televisiezender.

De gebeurtenissen vonden plaats op een drukbezochte kerstmarkt op de Breitscheidplatz, nabij de Kurfürstendamm in het westen van Berlijn. Ooggetuigen zeiden dat de vrachtwagen - met Poolse nummerplaat - geen snelheid terugnam toen hij de kerstmarkt naderde. De vrachtwagen reed naar verluidt aan 60 km/uur over het voetpad, over een afstand van 50 tot 80 meter, tussen de standjes door. Op andere beelden is een vrachtwagen met oplegger te zien die voor een deel op een kraam en op de weg staat.

Volgens Poolse media verloor de transportfirma van de vrachtwagen rond 16 uur maandagmiddag contact met de bestuurder. De transportfirma gaat uit van een overval. 'We hebben sinds deze namiddag geen contact meer met hem', aldus Ariel Zurawski, telefonisch via het Franse persbureau AFP. 'Ik weet niet wat hem overkomen is. Hij is mijn neef, ik ken hem al van toen we kinderen waren. Ik sta garant voor hem.' Zurawski is er zeker van dat zijn neef niets met de aanslag te maken heeft en denkt dat de vrachtwagen gekaapt is.

Inval Tempelhof

Speciale eenheden zijn dinsdagochtend om 4.00 uur binnengevallen in hangars op de vroegere luchthaven Tempelhof in Berlijn, waar het grootste vluchtelingenonderkomen van de Duitse hoofdstad zich bevindt. Dat melden verschillende Duitse media. De politie bevestigt de inval niet.

Informatiestop

De Berlijnse burgemeester Michael Müller en senator voor Binnenlandse Zaken Andreas Geisel geven dinsdag om 13.00 uur een gezamenlijke persconferentie omtrent de gebeurtenissen.

Op de persconferentie zal ook de politie vragen beantwoorden. Tot dan nemen de politie en brandweer een informatiestop in acht.

Daarnaast is er dinsdag om 18.00 uur een herdenkingsdienst in de Gedachteniskerk Kaiser-Wilhelm, vlakbij de plaats waar het incident is gebeurd.

Situatie in België

Voor zover bekend zijn er geen Belgen onder de dodelijke slachtoffers of gewonden. Dat heeft Didier Vanderhasselt, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken maandagavond bevestigd. Het dreigingsniveau in ons land blijft op drie, er zijn geen concrete aanwijzingen dat er ook in ons land een aanslag op til is.