Test-Aankoop: ‘Eet zo weinig mogelijk worst’
archiefbeeld. Foto: rr

Er zit te veel vet en te veel zout in worsten, en ze worden bijna nooit op een goeie temperatuur bewaard. Dat concludeert het consumentenmagazine Test-Aankoop na een test van 37 soorten worst. ‘Je zet het beter niet meer dan één keer per twee weken op het menu’, zegt het tijdschrift.

Van de 24 varkens- en rundworsten en 13 kippenworsten werd ­driekwart te warm ­bewaard. ‘De helft wordt bij meer dan vijf graden bewaard, ­terwijl de norm wettelijk op vier graden ligt’, schrijft Test-Aankoop. ‘Zo’n hoge bewaar­temperatuur werkt de vorming van allerlei bacteriën in de hand.’

Te veel zout

De worsten bevatten allemaal tussen de 9 en 27 procent vet. Ook ­zogenaamd ‘magere’ kippenworsten bleken tussen de 3,5 en 25 procent vet te ­bevatten. En twee op de drie worsten bevatten ook meer dan anderhalve gram zout per 100 gram.

‘En valt daarbij onder de ­noemer ‘zoutrijke ­voeding’ van de FOD Volkgszondheid’, zegt Test-Aankoop. ‘Zij raden aan om dat soort producten zo weinig mogelijk te eten.’