In de Congolese hoofdstad negeren een aantal mensen het verbod op manifestaties. Het land houdt de adem in nu de ambtstermijn van president Joseph Kabila officieel verstrijkt.

Vandaag verstrijkt president Kabila’s tweede en laatste termijn. Maar niets wijst erop dat hij zal opstappen. De wereld vreest bloedvergieten als de Congolese president zich aan de macht vasthoudt.

In de hoofstad zijn aan de universiteit mensen op straat gekomen. Veiligheidstroepen hebben de toegang tot de universiteit geblokkeerd. Ze staan tegenover groepen die met rode kaarten zwaaien en Kabila oproepen om te vertrekken.

De regering heeft demonstraties verboden, wat doet vrezen voor geweld. De oppositie zei zaterdag dat ze niet tot protesten opriep, maar dat zou ze niet per se tegenhouden. Om 08.00 uur waren de anders zo drukke lanen in het centrum van de stad zo goed als leeg. Veel winkels en bedrijven blijven gesloten. Soldaten en politieagenten patrouilleren op de straten.

‘We zijn bereid om de straten op te gaan om Kabila te verjagen’, zegt een 29-jarige Diego Kas, die werkloos is. ‘Kabila zal een illegale president zijn. Ik weet niet hoe hij gaat aanblijven, omdat we hem niet meer willen.’

‘Kabila zal illegale president zijn’
Foto: BELGA

Waarschuwing

Moïse Katumbi, de oud-gouverneur van Katanga die in ballingschap leeft, roept Kabila op binnen de 24 uur af te treden als hij bloedvergieten wil vermijden. ‘Om middernacht zal hij niet langer een legitieme president zijn’, zegt hij telefonisch aan The Guardian. Hij roept het leger en de politie op om niet op demonstranten te schieten.

In de oostelijke stad Goma zijn volgens de VN al minstens 41 demonstranten gearresteerd.

In Oost-Congo hebben strijders van de Mai Mai-militie een gevangenis aangevallen. ‘Ze wilden van de dag misbruik maken om gevangenen te bevrijden’, zegt een activist in de stad Butembo.

Sinds de onafhankelijk in 1960 heeft Congo nog geen enkele vreedzame machtsoverdracht gekend. Diplomaten vrezen dat een escalatie van het geweld kan leiden tot een conflict zoals de oorlogen tussen 1996 en 2003. Toen kwamen miljoenen mensen om. In september werd straatprotest tegen Kabila nog in bloed gesmoord.