Mayeur steunt schepen Courtois
Alain Courtois (links) en Yvan Mayeur (rechts) Foto: BELGA

Burgemeester van Brussel Yvan Mayeur steunt zijn schepen van burgerlijke stand Alain Courtois (MR) in zijn weigering om een aantal huwelijken te sluiten, omdat de echtgenote om religieuze redenen weigerde hem de hand te schudden.

Brussels MR-schepen Alain Courtois weigerde tussen 2012 en 2015 een joods, een protestants en zes islamitische koppels te trouwen. Telkens wou de vrouw hem geen hand te geven. ‘Altijd om religieuze redenen’, vertelt Courtois. ‘Ik was gechoqueerd, dit is totaal onaanvaardbaar, het gaat om het principe van beleefdheid.’

Brussels burgemeester Yvan Mayeur sprak vandaag zijn steun uit voor Courtois. “Ik ben het er mee eens dat beleefdheid en respect voor anderen essentieel zijn', zei Mayeur zondag op de RTBF. 'Maar op de eerste plaats komt respect voor ons samenleven en dat gebeurt via het respect voor de gelijkheid van mannen en vrouwen'.

Hij wijst er op dat de stad een man heeft ontslagen die weigerde een schepen de hand te schudden omdat het om een vrouw ging. 'Over de gelijkheid van mannen en vrouwen doen we geen toegevingen. Er kan geen sprake van zijn onze waarden overboord te gooien. Dat zijn geen woorden, maar daden', aldus Mayeur.