Donald Trump maakt gênante ‘presidentiële’ spelfout op Twitter
Foto: AP

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft zaterdag (plaatselijke tijd) opnieuw zwaar uitgehaald naar China, naar aanleiding van de door Peking onderschepte Amerikaanse watersonde. Zijn boodschap ging echter een beetje verloren door een beschamende typefout. In plaats van een 'unprecedented' (ongeziene) daad, sprak de Republikein in zijn tweet eerst over een 'unpresidented' (niet-presidentiële daad). Een schrijffout die op Twitter al gauw een 'trending topic' werd.

Trump, die er door veel tegenstanders van wordt beschuldigd zich niet-presidentieel te gedragen, verbeterde zijn typefout ondertussen, maar het kwaad was al geschied. 'China steelt een onderzoeksdrone van de Amerikaanse marine in internationale wateren - steelt hem uit het water en neemt hem mee naar China. Een ongeziene ('unprecedented') daad', klinkt het nu.

Donald Trump maakt gênante ‘presidentiële’ spelfout op Twitter

Op de sociale media werd Trump echter al snel door het slijk gehaald door zijn fout. 'Het geluid dat je net hoorde waren 10.000 toekomstige biografen van Trump die allemaal een copy right willen op de titel ‘Unpresidented’', klonk het onder meer. Trumps aanhangers gebruikten de schrijffout dan weer om te stellen dat de Amerikanen zich beter zouden bezighouden met de echte problemen die Trump zal oplossen, in plaats van te focussen op typefoutjes.

Trump liet de commentaren echter niet aan zijn hart komen, en haalde later opnieuw uit naar China. 'We zouden aan China moeten zeggen dat we de drone die het gestolen heeft niet terug moeten hebben. Laat ze hem bijhouden!' Ondertussen is Peking er echter mee akkoord gegaan om de sonde 'op een gepaste wijze' terug te geven.

De uitlaten van Trump komen twee weken nadat de president-elect een diplomatieke rel veroorzaakte door een telefoongesprek te voeren met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. Dat is ongezien, aangezien de Verenigde Staten in 1979 de betrekkingen met Taiwan verbraken. Het contact, het eerste op zo’n niveau sinds 1979, leidde tot ergernis bij China, dat Taiwan niet als onafhankelijke staat erkent. Op 11 december dreigde Trump er bovendien mee om het 'Eén China'-beleid (dat stelt dat Taiwan deel uitmaakt van China) niet langer te erkennen als China geen toegevingen doet op vlak van handel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig