Een groep Britse tieners was verontwaardigd nadat een artikel in een Brits magazine opperde dat sommige vormen van vrouwenbesnijdenis kunnen worden uitgevoerd in ziekenhuizen. De jongeren wilden het magazine een gepast antwoord geven en deden dat op een originele manier: ze maakten een lied om hun woede en bezorgdheid uit te drukken.

Vrouwenbesnijdenis is een praktijk waarbij de vrouwelijke geslachtsorganen voor niet-medische redenen worden verwond en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen en meisjes. Plan België, een Belgische vzw die de rechten van kinderen in de wereld verdedigt, schat het aantal besneden vrouwen in België op 13.000, met nog 4000 jonge meisjes die het risico lopen om slachtoffer te worden van de procedure.

In juni verscheen een opiniestuk in het Britse magazine ‘the Economist’ dat zei dat de huidige aanpak tegen vrouwenbesnijdenis faalt en dat er een nieuwe benadering nodig is. Het magazine stelde voor om de meest milde vormen in het ziekenhuis door geschoolde gezondheidswerkers te laten uitvoeren. Dat idee schoot in het verkeerde keelgat van de jongeren van ‘Integrate UK’, een Britse organisatie die ijvert voor meer gelijkheid.

De creatieve tieners maakten een lied om duidelijk te maken dat geen enkele vorm van vrouwenbesnijdenis kan worden geaccepteerd en maakten een schitterende video om hun boodschap kracht bij te zetten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt vrouwenbesnijdenis het vaakst voor in Afrika, het Midden-Oosten en Azië, maar de meisjes die optreden in de video zeggen dat het geen Afrikaans of islamitisch probleem is. 'Het gebeurt overal. Vrouwen onderdrukken is niets nieuws en het wordt tijd dat het stopt.'