D’Ardennen niet genomineerd voor Oscars
Foto: BELGA

De Belgische inzending voor de Oscars heeft geen plaats veroverd op de lijst van negen overgebleven kandidaten. Dat heeft de Academy meegedeeld.

De grote winnaar van de European Film Awards van het voorbije weekend, het Duitse ‘Toni Erdmann’, is wel een van de kanshebbers voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Andere kanshebbers zijn ‘The Salesman’ van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi en ‘It Only the End of the World’ van de jonge Canadees Xavier Dolan. Dolan won met zijn film, waarin Vincent Cassel en Marion Cotillard te zien zijn, dit jaar ook al de Grand Prix in Cannes. “The Salesman” en “Toni Erdmann” zijn ook genomineerd bij de Golden Globes.

De lijst van negen films wordt vervolledigd met ‘Tanna’ (Bentley Dean, Martin Butler - Australië), ‘Land of Mine’ (Martin Zandvliet - Denemarken), ‘The Kings’s Choice’ (Erik Poppe - Noorwegen), ‘Paradise’ (Andrei Konshalovski - Rusland), ‘A Man Called Ove’ (Hannes Holm - Zweden), ‘My Life as a Zucchini’ (Claude Barras - Zwitserland). De laatste film is ook kandidaat voor de Oscar voor beste animatiefilm.

Eind januari maakt de Academy bekend welke vijf de nominatie zullen binnenhalen. In totaal 85 films dongen mee naar een nominatie. Behalve D’Ardennen zijn ook de Nederlandse inzending Tonio, Paul Verhoevens ‘Elle’ en Pedro Almodovars ‘Julieta’ niet genomineerd.

Op 26 februari worden de Oscars uitgereikt. Vorig jaar won het Hongaarse “Son of Saul” de Oscar voor beste buitenlandse film.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig