JAAROVERZICHT 2016

Dit zijn alle aanslagen van 2016

20 december 2016tbo

Maandagavond reed een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. De vermoedelijke aanslag is een duistere afsluiter van een jaar waarin terreurdaden verschillende Europese landen troffen. Een overzicht.

 

In kaart: aanslagen januari tem 15 december 2016

 

Meer dan 1700 aanslagen telden we in 2016, het gros daarvan in het Midden-Oosten. Toch staat bij ons vooral 22 maart symbool voor de terreur. Eerst waren er de twee explosies in de luchthaven van Zaventem, daarna die in het metrostation Maalbeek. Lorenzo Vella overleefde de aanslagen in Brussel, hij getuigde met 69 lotgenoten in De Standaard: 'Eerst zag ik de gekleurde vlammen in het glas van mijn bril. Dan voelde ik de schokgolf, alsof iemand je omver probeert te duwen. Even later raakte een rondvliegende staaf me in de rug.'

België bleef niet alleen: in juli domineerden aanslagen in onze buurlanden het nieuws. In Frankrijk bracht een nieuwe aanslag het trauma van de Bataclan weer naar boven: Mohamed Bouhlel, een Tunesische man van 31, reed op 14 juli met een bestelwagen in op de menigte in Nice. Hij doodde 86 mensen, 400 raakten gewond. Twee weken later gijzelden 19-jarige jihadisten in Saint-Etienne-du-Rouvray enkele kerkgangers en doodden de priester met een mes.

Toch concentreerden de aanslagen zich in 2016 in Irak. Het land werd meer dan 500 keer getroffen door terreurdaden en laat daarmee Afghanistan, dat 113 aanslagen te verduren kreeg, ver achter zich. Syrië, buurland van Irak, staat met 99 aanslagen op de derde plaats.