Dutordoir wordt ceo van NMBS
Sophie Dutordoir zal de NMBS leiden. Foto: BELGA
Het kernkabinet is het eens geraakt over een nieuwe ceo van de NMBS. Sophie Dutordoir wordt de opvolger van Jo Cornu.

De benoeming van een opvolger voor Jo Cornu sleepte al enige tijd aan. Headhuntersbureau Odger Berndtson schoof Sophie Dutordoir, Jean-Paul Van Avermaet,  André Bouffioux en Christiane Franck naar voor. Er is nu uiteindelijk eensgezindheid over Dutordoir, maar er is wel een hele carrousel op gang gekokmen. 

Dutordoir stapt als nieuwe ceo van de NMBS op uit het bestuur van Bpost. Daar schuift Open VLD een opvolger naar voren.

Bij de raad van bestuur en van de NMBS en Infrabel ligt de puzzel iets ingewikkelder. Bij NMBS levert CD&V één zitje in ten voordele van de N-VA. Die partij krijgt er ook nog een tweede zetel bij in het kader van de uitbreiding van beide raden, die al eerder was besproken. De drie gewesten en de federale overheid krijgen immers elk een bijkomende vertegenwoordiger; 

Bij Infrabel levert N-VA voortaan met Herman De Bode de voorzitter. Ook daar krijgt de partij twee extra bestuurders, en leveren Open VLD en CD&V een zitje in. 

'Oude politieke cultuur'

Vicepremier Peeters wees er voor aanvang van de vergadering van de kern op dat het 'heel duidelijk' is wie de beste kandidaat is, al weigerde hij de naam van Dutordoir publiek te noemen. Hij toonde zich ook geprikkeld over het N-VA-voorstel om het dossier te koppelen aan een reeks andere benoemingen. 'Dat is oude politieke cultuur. Ik had begrepen dat N-VA daar voor paste', luidde het.

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo wees vooraf zo'n carrousel af. Volgens hem werden overheidsbedrijven als de NMBS 'in het verleden te vaak als de zandbak van de politieke benoemingen gezien'. Voor De Croo zou 'minder politiek bij de NMBS een goede zaak zijn'.

Gewesten

Toch leekt N-VA niet van plan om daar volledig van af te stappen. N-VA-vicepremier Jan Jambon verwees net als premier Michel naar de rol van de gewesten, waardoor 'ook de raad van bestuur mee in de picture komt'. Jambon is echter net als Peeters van oordeel dat de beste kandidaat het moet halen. Zijn partij stelde zich eerder vragen bij de CD&V-stempel die Dutordoir draagt, en bij haar bekwaamheid in het algemeen. 

Delicatesse

Dat de keuze op Dutordoir valt is niet volledig onverwacht. Voor Van Avermaet zou het loonplafond van 290.000 euro te laag zijn geweest. Franck was nooit echt in de running, en Bouffioux viel al eerder deze week af. De naam van Olivier Henin circuleerde als 'wit konijn, maar hij wou er zelf niet aan beginnen.

De 54-jarige Dutordoir baat momenteel de Italiaanse delicatessenzaak Poppeia uit in Overijse. Daarvoor stond ze vijf jaar aan het hoofd van Electrabel. Ze heeft ook een verleden bij de christendemocraten. Ze werkte onder meer op de kabinetten van Wilfried Martens en Daniël Coens.

'Samen aan delicatessenzaak werken'

De vakbonden laten zich in hun reactie op de aanstelling van Sophie Dutordoir inspireren door het verleden van de nieuwe NMBS-ceo, die na haar carrière bij Electrabel een delicatessezaak in Overijse begon. 'Ik hoop dat we samen van de NMBS een delicatessenzaak kunnen maken', zegt Luc Piens van ACV. Ook de vakbondsmannen van ACOD waren in een creatieve bui.

'De benoemingstrein heeft eindelijk haar eindstation bereikt', klinkt het daar. 'Maar er staat geen verwelkomingscomité in het eindstation. Reizigers en het spoorwegpersoneel hebben andere zorgen aan hun hoofd.'

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig