Designduo Muller Van Severen krijgt Champagneprijs

Het Gentse designduo Fien Muller en Hannes Van Severen, beter bekend als Muller Van Severen, is nog maar eens in de prijzen gevallen. Donderdagavond werd de Champagneprijs 2017 aan hen overhandigd, een prijs die wordt uitgereikt aan artiesten ‘die zich onderscheiden door hun talent, creativiteit en continue streven naar uitmuntendheid’.

De prijs wordt toegekend door het Comité Champagne en het Bureau du Champagne Benelux, en wordt jaarlijks in een reeks landen - onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan - uitgereikt, sinds 2014 ook in België.

‘Net zoals de assemblage van verschillende druivensoorten en cru’s een kernbegrip is in het universum van Champagne, zijn voor de fotografe en designer Fien Muller niet zozeer de afzonderlijke kwaliteiten van individuele voorwerpen belangrijk, maar nog meer wat er gebeurt wanneer objecten samenvloeien tot een geheel’, luidt het.

‘En zoals Hannes Van Severen in zijn werk zo graag de connectie maakt tussen realiteit en verbeelding, zo verheffen de keldermeesters en oenologen van de Champagnestreek de afzonderlijke componenten van hun wijnen graag tot een proefervaring met een rijkere dimensie.’

Eerdere laureaten van de Champagneprijs waren Brussels mode-ontwerpster Carine Gilson (2014), choreograaf en regisseur Alain Platel (2015) en de jazzpianiste en -zangeres Melanie de Biaisio (2016).

Muller Van Severen mochten eerder al de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving ontvangen en werden in 2015 uitgeroepen tot Designer van het Jaar. Het koppel ontwierp in 2010 samen een eerste meubel en hun werk werd al snel door designwinkels én musea wereldwijd opgepikt.

Designduo Muller Van Severen krijgt Champagneprijs
Designduo Muller Van Severen krijgt Champagneprijs
Foto: Fredrik Vercruysse