Politierechtbank: ‘Verkeersveiligheid primeert op schending privacy’
Foto: RR

De politierechtbank van Leuven heeft een snelheidsovertreder veroordeeld tot een geldboete en een rijverbod. De verdediging had de vrijspraak gevorderd, verwijzend naar de recente cassatiearresten. De rechter ging daar niet in mee. Ook een politierechter uit Beringen toonde zich gefrustreerd over de uitspraken van Cassatie.

Audry R. (36) uit Sint-Lambrechts-Woluwe raasde op 10 februari van dit jaar met een snelheid van 172 kilometer per uur over de E40 in Everberg (Kortenberg). De snelheid werd later gecorrigeerd tot 161,68 km/u.

Volgens de raadsman van R. werd het bewijs van de overtreding onrechtmatig verkregen. Volgens recente arresten van Cassatie heeft ook de politie een voorafgaande machtiging van het sectoriaal comité voor de federale overheid van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer nodig om toegang te krijgen tot de informatie van de kruispuntbank Voertuigen. Het openbaar ministerie stelde dat de rechtbank wel degelijk rekening mag houden met de vastellingen van het proces-verbaal, ‘ongeacht of de identificatie van de beklaagde onrechtmatig verkregen is’.

‘Hoofdoorzaak verkeersongevallen’

Politierechter Kathleen Stinckens oordeelde dat de voorwaarde niet op straffe van nietigheid is voorgeschreven en dat de betrouwbaarheid van het bewijs niet aangetast is door de begane onregelmatigheid. ‘De Wegverkeerswet voorziet nergens dat vaststellingen die gebeuren zonder voorafgaande machtiging nietig zijn. Bovendien beantwoordt de camera aan alle voorschriften om op een betrouwbare wijze vaststellingen te doen.’

Restte alleen nog de vraag of het recht op een eerlijk proces geschonden werd door het gebruik van het bewijs. De rechtbank ging er vanuit dat als de vaststellende overheid een onrechtmatigheid zou hebben begaan dat niet opzettelijk gebeurde. ‘Bovendien is het algemeen geweten dat snelheidsovertredingen een van de hoofdoorzaken zijn van verkeersongevallen. De strijd om het aantal verkeersslachtoffers te reduceren is een topprioriteit in het nationaal veiligheidsplan en staat uitvoerig ingeschreven in de kadernota integrale veiligheid van de regering. Het belang van verkeersveiligheid weegt proportioneel veel zwaarder dan een eventuele schending van het recht op privacy.’

De rechter besloot dat er gebruik kon worden gemaakt van de vaststellingen van de verbalisanten. Audry R. werd veroordeeld tot een boete van 180 euro en een rijverbod van acht dagen.

'Ik kan niemand meer veroordelen'

Ook politierechter Theo Wilsens uit Beringen is het niet eens met de uitspraken van het Hof van Cassatie. Hij onderbrak vandaag een zitting en stelde de zaak uit. 'Niemand weet nog wat er moet gebeuren', zei hij aan Het Laatste Nieuws. 'Op dit moment kan ik niemand veroordelen, de impact van het arrest is te groot. Normaal zijn de uitspraken van Cassatie perfect te begrijpen, maar dit gaat te ver.'

De rechter zal volgens Het Laatste Nieuws nu samenzitten met zijn collega's. Ze hopen tegen de volgende zitting, komende donderdag, meer duidelijkheid te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig