Weyts: ‘Justitie moet dit zo snel mogelijk oplossen’

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) roept justitie op om de zaak rond de onwettige verkeersboetes zo snel mogelijk op te lossen. ‘Wij investeren in ons land massaal in trajectcontroles en flitscamera’s om verkeersdoden te bestrijden. Dat heeft geen nut als we daar niets mee kunnen doen’, meldt hij aan VTM. Ondertussen gaan de geplande snelheidscontroles gewoon door .

Minister Weyts is verrast door de uitspraak van Cassatie. ‘Ik zie niet in wat daar zo’n fundamentele schending van de privacy aan is’,  zegt hij aan VTM. ‘Ik vind het veel erger dat er zoveel verkeersdoden vallen. Justitie moet nu optreden en zorgen voor een wijziging van de regelgeving.’

Gisteren raakte bekend dat elke verkeersboete die de politie uitschrijft op basis van een nummerplaat, zonder de bestuurder ook effectief tegen te houden, onwettig is. Dat bleek uit vier arresten over verkeersinbreuken die het Hof van Cassatie dinsdag heeft uitgesproken.

Het gaat dus om boetes waarbij de politie enkel de nummerplaat heeft en daarna probeert de bestuurder te identificeren via de zogenaamde kruispuntbank bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen.

Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgevens opvraagt, is de boete wél geldig. ‘Algemeen heeft de politie geen toelating om gegevens op te vragen bij die databank. Als ze dat nu doet, is dat dus niet wettig’, zeiden advocaten Kurt Stas en Henri Berkmoes aan VTM.

‘Systeem van machtiging moet veranderen’

Weyts: ‘Justitie moet dit zo snel mogelijk oplossen’
Foto: Photo News

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) beseft dat dit een netelige situatie is. ‘We hebben in België een uniek systeem. Het lijkt heel logisch dat de politie die databanken mag raadplegen, maar daar is een machtiging voor nodig. Die machtiging zal waarschijnlijk niet zijn aangevraagd. In de huidige regeling had die machtiging aangevraagd moeten worden. De politie en DIV hadden dat moeten doen.'

'Ik laat het over aan collega’s Geens en Jambon’, aldus staatssecretaris Philippe De Backer in De Ochtend op Radio 1. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) bestuderen de arresten momenteel.

Hoe het verder moet? ‘Er zal een machtiging aangevraagd moeten worden, die zal moeten worden goedgekeurd door de privacycommissie.’ Over de tijdspanne wist de staatssecretaris weinig te vertellen. De Backer werkt ondertussen aan een nieuwe wettelijke basis voor de uitwisseling en het beheer van gegevens: ‘Het systeem van de machtigingen moet veranderd worden. Er zal een persoon worden aangesteld die verantwoordelijk wordt voor het uitwisselen en beheren van gegevens van burgers.'

Politie: 'We blijven gewoon flitsen'

Agenten krijgen voorlopig geen speciale richtlijnen in verband met het uitschrijven van boetes, nu bekend raakte dat ze dat niet meer mogen doen op basis van de nummerplaat alleen. Dat zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

'We gaan de arresten van het Hof van Cassatie vandaag bestuderen, daarna beslissen we of we iets gaan doen', aldus De Waele.  Alle geplande snelheidscontroles gaan dus gewoon door.