‘MIVB moet manspreading ontraden’
Foto: @andrealieber

‘Manspreading’, het asociale gedrag van mannen op het openbaar transport die door hun benen te spreiden te veel plaats innemen, stoort ook Brussels parlementslid Céline Delforge. Zij vraagt vervoersmaatschappij MIVB om het fenomeen aan te pakken.

De term ‘manspreading’ is sinds 2014 in gebruik, toen het fenomeen het focuspunt was van een sensibiliseringscampagne op de metro in New York. En ook in onze hoofdstad zouden mannen wel eens vaker te veel ruimte innemen door hun benen te spreiden en zo hun medepassagiers hinderen.

Volgens Céline Delforge, Brussels parlementslid voor Ecolo, is een bewustmakingscampagne bij vervoersmaatschappij MIVB ook geen slecht idee. ‘Het probleem is niet nieuw en komt vaker voor dan je denkt’, vertelt Delforge aan La Libre Belgique.

‘Andere vervoersmaatschappijen, zoals de Tec in Wallonië, hebben pictogrammen om ongepast gedrag zoals luidruchtig telefoneren af te raden. Bij MIVB benadrukken ze vooral het valideren van je vervoersbewijs, maar vergeten ze soms hun klanten ook op andere verplichtingen rond goed gedrag te wijzen.’

De klantendienst van de MIVB heeft echter nog nooit een klacht ontvangen omtrent ‘manspreading’, zo klinkt het bij een woordvoerder van de vervoersmaatschappij. ‘De campagne in New York werd via onze sociale media gedeeld, en verder hebben we elk jaar een algemene campagne die oproept tot respect voor je medereiziger.’