Fisk: ‘Ook veel rebellen in Aleppo ongemeen wreed’
Foto: BELGAIMAGE

Laten we niet vergeten dat het wrede verhaal van Aleppo complexer is dan vaak wordt voorgesteld, schrijft de Britse oorlogsjournalist Robert Fisk in een opiniestuk. ‘Veel van de rebellen die we in het Westen steunen zijn bij de wreedste en meest meedogenloze strijders in het Midden-Oosten.’

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad heeft nu ook Oost-Aleppo in handen. Fisk verwacht dat de komende dagen veel verhalen zullen opduiken over het beleg.

‘We zullen er achter komen dat er inderdaad 250.000 mensen “vastzaten” in de stad’, schrijft hij in een opiniestuk op The Independent. ‘We gaan veel meer horen over waarom ze niet konden vertrekken terwijl de Syrische regering en Russische luchtmacht zware bombardementen uitvoerden. En we gaan veel meer te weten komen over de rebellen die we in het Westen hebben gesteund.’

Onder de rebellen was bijvoorbeeld ook Al-Qaeda actief, de groep die in het Westen verguisd wordt na de aanslagen van 9/11. En dat lijken we soms te vergeten nu de rebellen heldhaftig Oost-Aleppo verdedigden, schrijft Fisk. Volgens hem vervormt het heldhaftige verhaal van heroïek, democratie en lijden de werkelijkheid. Een verhaal dat ook gevoed wordt vanuit de politiek.

Andere waarheid

De journalist, die jarenlang in het Midden-Oosten gewerkt heeft, benadrukt dat het regime van Assad inderdaad bijzonder brutaal is en folteringen en executies uitvoert. Het Syrische leger schrikt er ook niet voor terug om burgers te doden.

‘Maar het is tijd om een andere waarheid te vertellen’, stelt Fisk. Veel van de rebellen die we het in het Westen steunen zijn volgens hem ook ongemeen wreed. ‘Terwijl we afwijzend schrijven over de wreedheden van IS tijdens het beleg van Mosul, negeren we opzettelijk het gedrag van de rebellen in Aleppo.’

Wel heeft de VN de afgelopen dagen al bezorgd gereageerd over het lot van burgers in rebellengebied, schrijft Fisk. Een onbekend aantal burgers is de voorbije twee weken gedood door rebellengroepen omdat ze hun wijken wilden verlaten, klinkt het. Er zou ook geschoten zijn op burgers die het oorlogsgebied wilden verlaten.

De journalist is vooral kritisch voor de Britse regering. Volgens hem steunt ze de rebellen puur uit winstbejag door de wapenhandel.