Eupen geeft KV Kortrijk pak voor de broek en is eerste halvefinalist in de beker
Foto: BELGA

KAS Eupen heeft voor het eerst in zijn geschiedenis de halve finale van de Beker van België gehaald. De Oostkantonners ontdeden zich met gemak van een alweer zwak KV Kortrijk, dat na rust drie penalty’s moest toestaan. Diallo, Luis Garcia, Mamadou Sylla en Henry Onyekuru zorgden voor de zware 4-0 eindstand.

KV Kortrijk zakte met knikkende knieën af naar de Kehrweg met een één op twaalf in de competitie. Heel wat beter verging het de thuisploeg: Eupen was al zes thuismatchen op rij ongeslagen, een reeks waarin het onder meer van AA Gent en Club Brugge won. Het waren dan ook de Oostkantonners die in de aanvangsfase het meeste drang naar voren toonden. Die aanvalsdrift werd ook al vroeg vertaald in een doelpunt: een voorzet van Luis Garcia belandde na een mislukt hieltje voor de voeten van de jonge verdediger Ibrahim Diallo, die op een meter van doel niet meer kon missen.

De roodhemden probeerden voorzichtig wat terug te doen, maar mochten van geluk spreken dat Henry Onyekuru een opgelegde kans op de 2-0 richting tweede ring schoot toen invallersdoelman Michalis Sifakis een bal niet kon vasthouden.

Na rust was daar dan toch eens KV Kortrijk: Idriss Saadi probeerde een poging tot omhaal. De bal waaide naast. En dan waren daar die snelle jongens van Eupen weer: Dimitris Goutas liep Mamadou Sylla aan in de zestien, scheidsrechter Wim Smet wees na wat aarzelen naar de stip. Luis Garcia prikte de penalty via de vingertoppen van Sifakis in doel voor de 2-0.

 

Eupen geeft KV Kortrijk pak voor de broek en is eerste halvefinalist in de beker
Foto: BELGA

Drie penalty’s voor Eupen na rust

Luttele minuten later was het alweer van dat. Romain Métanire liet zich als een miniem van de bal zetten in de Kortrijkse defensie. Onyekuru ging met het leer aan de haal en probeerde Sifakis te dribbelen. De Griekse doelman tikte de bal echter uit de voeten de jonge Nigeriaan - een actie waar ref Smet onterecht een nieuwe strafschop in zag. Deze keer ging Jeffren achter de bal staan, maar de ex-speler van Barcelona deed gerechtigheid geschieden door slapjes in te schieten. Sifakis haalde de bal goed uit de hoek.

Heel veel zou het echter niet meer uitmaken. Eupen bleef gewoon aanvallen en KV Kortrijk was een vogel voor de kat. Sifakis hield een schot van Onyekuru en een ongelukkige deviatie van Goutas eerst nog uit zijn kooi, maar zou even later toch gezien zijn op - zowaar - een derde penalty. Die kwam er nadat Sylla zomaar de Kortrijkse zestien kon inlopen. Birger Verstraete kon het niet meer aanzien en trok de aanvaller bruutweg neer. Sylla trapte de bal proper in de hoek voor de beslissende 3-0. Daarna kwamen de Kortrijkzanen nog wel tot enkele kansen, maar de slungelige thuisdoelman Babacar Niasse toonde dat hij uit het goede hout gesneden is. Op de counter zorgde Henry Onyekuru na een hemelse dribbel zelfs nog voor de zware 4-0.

Voor KV Kortrijk beloven de 250 kilometers terug richting West-Vlaanderen extra pijnlijk te worden.

 

Zo is Eupen de eerste halvefinalist in de Beker van België. Morgen strijden ook Zulte Waregem, STVV, Charleroi, Racing Genk, Oostende en AA Gent nog voor een plekje bij de laatste vier.