Italiaanse kamer steunt nieuwe regering
Paolo Gentiloni Foto: AP

De nieuwe Italiaanse regering heeft de eerste van twee vertrouwensstemmingen binnen. De Kamer van Afgevaardigden gaf dinsdagavond zoals verwacht het vertrouwen aan de nieuwe premier Paolo Gentiloni.

368 afgevaardigden waren voor, 105 stemden tegen. De sociaaldemocratische partij PD van Gentiloni beschikt over de meerderheid in de Kamer.

De vertrouwenssteming in de Senaat, die woensdag is gepland, kan lastiger worden. Daar heeft de PD slechts 113 van de 315 zetels. De vorige regering van de afgetreden premier Matteo Renzi kon meestal rekenen op de stemmen van de centrumrechtse partij Nuovo Centrodestra (NCD), die ook het kabinet van Gentiloni steunt, en de stemmen van kleinere centrumpartijen. Een kleine partij, die tegen verwachting geen plaats in het kabinet van de gewezen minister van Buitenlandse Zaken kreeg, weigert echter haar vertrouwen aan de nieuwe premier te geven.

Volgens vele waarnemers is het kabinet van Gentiloni na het ontslag van Renzi als gevolg van de nederlaag bij het grondwettelijk referendum slechts een tijdelijke oplossing. Bijna alle partijen willen nieuwe verkiezingen. Tegen dan moet de regering dringende taken invullen: te beginnen met een harmonisering van het kiesrecht, die als voorwaarde voor vervroegde verkiezingen geldt.

Bovendien kan de regering mogelijk opdraaien voor het redden van de met faling bedreigde bank Monte dei Paschi di Siena. De regering is indien nodig bereid tussenbeide te komen, om de stabiliteit van de banken en de spaargelden van de burgers te waarborgen, zei Gentiloni in zijn openingstoespraak tot de Kamer.

Voor de stemming van dinsdagavond hadden velle politici uit de oppositie de zaal verlaten. De afgevaardigden van de grootste oppositiepartij, de Vijfsterrenbeweging en de xenofobe Lega Nord namen niet aan de stemming deel. Ze beschouwen de nieuwe regering als een kopie van het kabinet van voorganger Renzi.

Gentiloni veranderde inderdaad weinig aan de bezetting op de ministeries. Op zijn vorige post als buitenlandminister benoemde hij Angelino Alfano van de NCD, die op Binnenlandse Zaken op zijn beurt wordt opgevolgd door sociaaldemocraat Marco Minniti.