Tim Wellens: “Mik liever op ritzeges dan op klassement in Tour”
Foto: BELGA

Als alles goed gaat, neemt Tim Wellens in 2017 weer deel aan de Tour de France. Het goudhaantje van Lotto Soudal heeft geen al te beste herinneringen aan zijn eerste deelname in 2015 en wil daar komaf mee maken. “Ik wil die Tour aanpakken zoals de Giro van het voorbije jaar: mikken op ritzeges, een klassement is helemaal geen doel.”

Wellens koerste met de Ronde van Lombardije zijn laatste wedstrijd op 1 oktober en lastte een lange pauze in. Pas sinds 14 november heeft hij de echte fietstrainingen hervat. “Natuurlijk heb ik niet helemaal stilgelegen in die periode. Ik deed wandelingen in de bergen, wat mountainbike, lopen, zwemmen, maar de koersfiets stond lang aan de kant. Ik had nood aan rust na dat mindere seizoenseinde, waarin niet alles liep zoals ik verhoopt had. Vooral mentale rust drong zich op. Het is een pauze die me deugd heeft gedaan.”

Intussen vertoeft hij met zijn team Lotto Soudal op stage in Mallorca. “Volgend seizoen moet ik iets later in vorm komen. Vorig jaar was ik al heel goed in de Challenge Mallorca eind januari. Dat hoeft niet, beter heb ik wat later die goede conditie te pakken.”

“Lessen getrokken uit vorige Tour”

Net zoals het voorbije seizoen start hij opnieuw in de Challenge Mallorca. “Mijn eerste grote doelen van dit seizoen worden wellicht de Tirreno-Adriatico, waar ik vooraf dan ook nog de Strade Bianche rijd en Milaan-Sanremo. Daarna de Waalse klassiekers en vervolgens de Tour. Mijn vorige deelname liep niet zoals ik verwacht had en ik heb daar lessen uit getrokken, ook uit de hoogtestage die ik vooraf had afgewerkt. De fouten die ik toen heb gemaakt, wil ik niet meer maken. Ik trek echt met volle goesting naar die Tour. Het past in mijn programma en het is een parkoers met kansen voor mij.”

“Neen, ik mik niet op een klassement”, herhaalde hij nog eens. “Liever mik ik op ritzeges. Het voorbije seizoen startte ik ook met die instelling in de Giro en won ik er een rit. Ik hoop om ook mijn kansen te kunnen gaan in de Tour en wie weet staat het geluk wel aan mijn zijde. Ik ben niet de klimmer of de renner die voor een klassement moet rijden. In kleinere rittenkoersen misschien wel en dat is me ook al gelukt in de Ronde van Polen en de Eneco Tour.”