Finse parlement zet licht op groen voor basisinkomen van 560 euro
Foto: mye

Het Finse parlement heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven om een test te starten met een basisinkomen van 560 euro per maand bij 2.000 werklozen. Dat basisinkomen zou uiteindelijk aan alle burgers toegekend kunnen worden zonder voorwaarden.

De plannen maken deel uit van de verkiezingsbelofte van premier Juha Sipilä. Met het basisinkomen wil die de werkgelegenheid stimuleren en het systeem van sociale uitkeringen vereenvoudigen.

Het Finse ministerie van Sociale Zaken zal instaan voor de test. Tweeduizend willekeurig gekozen Finnen met een werkloosheidsuitkering zullen over een periode van twee jaar -in 2017 en 2018- 560 euro belastingvrij basisinkomen uitgekeerd krijgen. De testgroep zal worden vergeleken met een controlegroep.

'Belangrijkste bedoeling is het promoten van tewerkstelling', aldus het ministerie, dat ook het complexe systeem van sociale uitkeringen wil vereenvoudigen.

Het principe van een basisinkomen heeft zowel voorstanders bij links - die in het basisinkomen een garantie op een menswaardige inkomen voor iedereen zien - als bij liberalen. Die laatsten zien in het inkomen een aanmoediging om werk te zoeken door komaf te maken met een sociale zekerheid die sommigen ontmoedigt om de arbeidsmarkt op te gaan.

Finland kan zo het eerste Europese land worden met een basisinkomen. In juni stemden de Zwitsers in een referendum een basisinkomen nog weg. Toen was dat op 2.500 Zwitserse frank (zowat 2.300 euro) vastgelegd.