Onverwachte machtswissel bij Nyrstar

Ceo Bill Scotting wordt na nog geen anderhalf jaar ‘met onmiddellijke ingang’ vervangen door Hilmar Rode.

Bill Scotting verlaat ‘met onmiddellijke ingang’ het mijnbouw- en metaalbedrijf Nyrstar ‘om zich op andere opportuniteiten toe te leggen’. Scotting wordt ‘met onmiddellijke ingang’ vervangen door Hilmar Rode. Dat meldt Nyrstar in een persbericht.

Scotting, die de Australisch-Britse nationaliteit heeft, was nog geen anderhalf jaar aan boord. Hij leidde het bedrijf door een moeilijke periode. Onder zijn bewind haalde Nyrstar vers kapitaal op, snoeide het fors in de kosten en werd de verkoop van de mijnactiviteiten in gang gezet.

Grootste kopermijn ter wereld

Hilmar Rode, die onder meer Zuid-Afrikaanse roots heeft, heeft 20 jaar ervaring in de metaalsector. Hij was onder andere actief bij BHP Billiton, Glencore en Anglo American en leidde bijvoorbeeld de transformatie van de grootste kopermijn ter wereld in Chili.

Rode stond ook mee aan het hoofd van de herstructurering en optimalisatie van een zinkmijn in Kazachstan, waar een smeltoven werd geïnstalleerd. En hij heeft ook uitgebreide ervaring opgedaan bij het Skorpion zinkproject in Namibië, dat volgens Nyrstar hoogwaardig zink produceert.

Port Pirie

Enkele van de prioriteiten van de nieuwe ceo worden de herontwikkeling van Port Pirie - een oude loodsmelterij in Australië die Nyrstar wil ombouwen tot een metaalrecyclagefabriek - en de verdere afbouw van de resterende mijnbouwactiviteiten.