Minister Bellot roept luchtverkeersleiders en administratie op het matje
Foto: BELGA

Minister van Mobiliteit François Bellot convoceert woensdag luchtverkeersleider Belgocontrol en de administratie luchtvaart (DGLV) op zijn kabinet. Aanleiding zijn forse uitspraken tussen beide instellingen over een audit naar het gebruik van de pistes op de luchthaven van Zaventem begin oktober. Dat heeft de MR-minister dinsdag in de bevoegde Kamercommissie aangekondigd.

De minister had de administratie om die audit gevraagd nog voor bekend raakte dat tijdens de periode een incident op de luchthaven net kon worden vermeden. Daarbij wordt nagegaan of de beslissingen van Belgocontrol worden ingegeven door veiligheidsredenen. Volgens Bellot moet de audit onder meer nagaan waarom het Preferential Runway System (PRS, het preferentieel baangebruik) niet werd gevolgd. Hij vraagt zich af “waarom de piste niet goed werd gekozen in functie van de windrichting”.

Op vraag van Kamerlid Georges Dallemagne (cdH) komt er begin volgend jaar een hoorzitting met het DGLV en Belgocontrol wanneer de audit beschikbaar is. Uit een antwoord van de minister twee weken geleden had Dallemagne geconcludeerd dat de audit afgerond was. Bellot preciseerde dinsdag dat enkel de vaststellingen zijn gebeurd. Nu worden de gegevens nog aan een analyse onderworpen. Nadien moeten nog concrete maatregelen of voorstellen volgen.

Volgens levif.be steekt Belgocontrol de administratie stokken in de wielen om de audit tegen te werken. Dallemagne stelde dat “een loopje wordt genomen met de waarheid en de transparantie”. Hij citeerde een brief van het DGLV. “Ik hou u persoonlijk verantwoordelijk voor de problemen met de veiligheid”, klinkt het aan het adres van minister Bellot.