Moordenaar Pim Fortuyn moet terug naar de cel
Volkert van der Graaf in 2003. Foto: AFP

Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, zou voor de duur van een jaar terug de cel in moeten. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Van der Graaf heeft een van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating overtreden, aldus het OM. Welke voorwaarde dat is, kan een woordvoerster niet zeggen.

Het OM heeft bij de rechtbank in Amsterdam een “vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling’’ ingediend. Wanneer de rechtbank daarover beslist is nog niet duidelijk, maar meestal gebeurt dat op redelijk korte termijn. Dan komt ook aan de orde welke bijzondere voorwaarde Van der Graaf volgens het OM heeft overtreden.

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum dood. Van der Graaf was na zijn vrijlating gebonden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een contactverbod met de nabestaanden, een mediaverbod en een meldplicht bij en toezicht door de reclassering.

Moordenaar Pim Fortuyn moet terug naar de cel
Pim Fortuyn. Foto: AFP

Hij ging onder meer in beroep tegen verplichte begeleiding van een psycholoog en kreeg afgelopen september van het gerechtshof in Den Haag gelijk. Het hof oordeelde wel dat Van der Graaf moet blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarden. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclassering om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de situatie waarin hij verkeert.

Daarnaast is Van der Graaf ook nog bezig om via de rechter het Openbaar Ministerie te dwingen zijn aangifte tegen de Reclassering Nederland in behandeling te nemen. Hij deed vorig jaar september aangifte tegen de reclassering en een van de medewerkers voor smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht, omdat zij aan diverse media informatie over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf hadden gegeven.

Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, wil geen commentaar geven.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet dinsdag weten dat hij kennis heeft genomen van de wens van het OM. Volgens hem is het nu verder aan de rechter om een oordeel te vellen.