Maak kennis met de Griffoendor-spin
De nieuwe spinnensoort Eriovixia gryffindori.

Een pas ontdekte spinnensoort lijkt zo sprekend op de sorteerhoed uit de verhalen van Harry Potter, dat ze vernoemd is naar de oorspronkelijke eigenaar van die hoed: tovenaar Godric Griffoendor.

Toen de Indiase biologiestudent Javed Ahmed het spinnetje uit een struik plukte, grapte hij nog dat ‘het sprekend lijkt op de sorteerhoed uit Harry Potter’. Het diertje had een piramidevormig achterlijf dat sprekend op een puntmuts lijkt.

Toen Ahmed de spin achteraf ontleedde en ontdekte dat het om een niet eerder beschreven soort ging, was de naam dan ook snel gekozen. Het werd Eriovixia gryffindori, een verwijzing naar tovenaar Godric Gryffindor. Die is in de Harry Potterverhalen de oorspronkelijke eigenaar van de sorteerhoed, de sprekende muts die leerlingen op basis van hun karakter in één van de vier afdelingen van toverschool Zweinstein plaatst.

Magische wereld van het kleine

De ontdekking van Ahmed en zijn collega’s bleef lange tijd onder de radar, nadat ze erover publiceerden in het kleine tijdschrift Indian Journal of Arachnology. Maar zaterdag veranderde plotsklaps alles. Ahmed bracht Harry Potter-auteur J.K. Rowling via Twitter op de hoogte. Tot zijn verbazing liet Rowling in een tweet aan haar 8,8 miljoen volgers weten ‘vereerd te zijn’. Honderden retweets en media-aandacht volgden.


‘De Potteriaanse naam leek ons een prachtige manier om de aandacht te vestigen op een vaak genegeerde en onterecht gevreesde groep dieren’, zegt Ahmed aan NRC Handelsblad. ‘Het is makkelijk om betoverd te raken door charismatische dieren zoals tijgers, panda’s, olifanten en leeuwen, maar de meeste ongewervelden worden genegeerd, totdat iemand langskomt met oog voor de magische wereld van het kleine.’