Een gerechtsdeurwaarder is rond 16.30 uur langsgeweest op het kabinet van staatssecretaris Francken en liet er een bevel tot betalen van 20.000 euro achter. De federale regering onderzoekt of ze de dwangsommen kan laten blokkeren.

De rechtbank legde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een dwangsom op van 4.000 euro per dag, zolang hij weigert de uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen na te komen die stelt dat hij een humanitair visum moet geven aan een Syrisch gezin.

De uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep, die dat bevestigde, werd vorige week donderdag betekend. Intussen is de totale dwangsom dus opgelopen tot vijf maal 4.000, of een totaal van 20.000 euro.

Een deurwaarder kwam vanmiddag rond 16.30 uur langs op het kabinet van staatssecretaris Francken. Dat was een uur later dan gepland. De deurwaarder had een bevel bij tot het betalen van 20.000 euro aan dwangsommen en ongeveer 5.000 euro aan gerechtskosten. Na een kwartier is hij vertrokken zonder een verklaring af te leggen.

Francken zei eerder al dat hij niet van plan is om (meteen) te betalen. Als de deurwaarder beslag wil leggen op goederen in zijn kabinet, zou hij naar de beslagrechter trekken om dat aan te vechten.

Wat mag in beslag genomen worden?

De meubels op het kabinet-Francken zullen dus vandaag zeker nog niet de deur uitgaan. Wanneer een deurwaarder komt aankloppen, komt het nooit tot onmiddellijke inbeslagname. Eerst zal een overzicht gemaakt worden van alle aanwezige goederen - en in het geval van een overheidsinstantie ook van de goederen die in beslag mogen genomen worden. 'Want wij mogen geen goederen in beslag nemen die nuttig zijn voor het functioneren van de staat', zegt gerechtsdeurwaarder Peter Coene van SAM-TES, het kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders. 'Dat is toch wel een grote beperking.'

'Men wil soms schilderijen in beslag nemen. Maar dat is niet evident, ze zijn vaak in bruikleen. Net als wagens van ministers of staatssecretarissen. Die behoren meestal toe aan een leasingmaatschappij, en kunnen dus niet in beslag genomen worden.'

Dwangsom blokkeren

Ook vanmiddag zei premier Charles Michel in de Kamer dat de federale regering onderzoekt of ze de dwangsommen voor het niet afleveren van een visum aan het Syrisch gezin uit Aleppo kan kantonneren, of anders gezegd kan laten blokkeren.

Michel herhaalde dat de regering de rechtsstaat volledig zal respecteren, ‘maar wij zullen onze juridische middelen gebruiken zoals elke burger kan’.

‘Ik betwist dat er geen mogelijkheid meer is in de procedure om ons standpunt te verdedigen’, zei de premier. ‘Er is nog ruimte om onze juridische mening te verdedigen.’ Hij merkte daarbij op dat de Raad van State de procedure van staatssecretaris Francken tegen de RvV-uitspraak ontvankelijk heeft verklaard.

De eerste minister vindt ook dat de Syrische familie het voorstel van een humanitair visum in Libanon in overweging zou moeten nemen. De advocate van de familie schoot het voorstel van de federale regering gisterenavond af, omdat naar haar mening Libanon helemaal geen veilig land is.