Standard riskeert zware boete en match achter gesloten deuren, Charleroi enkel boete
Foto: Photo News

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag de maximumboete van 5.000 euro en een match achter gesloten deuren gevraagd voor Standard Luik na de supportersincidenten in de Waalse derby tegen Charleroi op 4 december. Bovendien eist het Bondsparket dat de voorwaardelijke straf van 2 maart (match achter gesloten deuren) tot uitvoering gebracht wordt. Sporting Charleroi riskeert de maximumboete van 5.000 euro.

De Bondsprocureur opende de zitting van de Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie Betaald Voetbal met een overzicht van de antecedenten van beide clubs in de voorbije drie seizoenen. “De feiten zijn immers duidelijk, geen van beide partijen kan ontkennen wat er die bewuste 4 december in Charleroi heeft plaatsgevonden. De antecedenten tonen echter aan dat er geen positieve evolutie zit in het gedrag van de supporters”, stelde Gilles Blondeau.

Het Bondsparket vordert voor Charleroi de maximumboete van 5.000 euro. “2016 was een bewogen jaar voor Charleroi en zijn supporters. Dit seizoen zijn we al toe aan het derde juridische feit. De club wordt echter vervolgd voor het gooien van bier naar het hoofd van Standard-doelman Hubert. De antecedenten leren ons ook dat supporters nooit het wedstrijdverloop niet hebben beïnvloed. Laat deze maximumboete een laatste waarschuwing zijn voor Charleroi”, aldus de procureur, die ook vraagt om een voorwaardelijke boete effectief te maken.

Het Bondsparket is minder mals voor de Rouches. “De antecedenten van Standard zijn ernstiger. Het blijft jammer dat Standard hier opnieuw is voor een minderheid van de supporters, die het verpest voor de meerderheid. Iemand moet de moed tonen om die minderheid aan te pakken. Anders zijn we genoodzaakt om elk dossier te beantwoorden met steeds strengere straffen”, stelde Blondeau, die 5.000 euro boete en een match achter gesloten deuren als sanctie vraagt voor de Luikenaars. Ook wil het parket de voorwaardelijke straf van 2 maart, na incidenten in de Waalse derby op 25 oktober 2015, effectief maken. Vorige week legde de Geschillencommissie Betaald Voetbal die straf al op aan Standard na ongeregeldheden op het veld van KV Mechelen (20 november). De Rouches tekenden echter beroep aan, wat opschortend werkt en de sanctie niet definitief maakt.

Over de puntenverdeling sprak het Bondsparket zich tot ongenoegen van Charleroi en Standard niet uit. “De regels zijn daaromtrent duidelijk”, stelde Blondeau, verwijzend naar artikel 1719 van het Bondsreglement.

De Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie neemt de zaak in beraad. Op dinsdag 20 december worden de partijen opnieuw uitgenodigd op de bondszetel in Brussel, mogelijk volgt dan al een uitspraak.