Krijgen we een witte kerst of niet?
Onze weermannen zijn duidelijk: de kans op een witte kerst is in ons land bijzonder klein. Voor dit soort plaatjes moet u dus naar Zwitserland. Foto: EPA

Vanaf vandaag geeft de website van het KMI elke dag een indicatie of we dit jaar al dan niet een witte kerst mogen verwachten. Volgens de site bedraagt die kans op dit moment 15 procent.

Elk jaar wordt in de media gespeculeerd of het al dan niet een witte kerst wordt. Om de hoop te temperen (of net aan te wakkeren) geeft het KMI vanaf 13 december dagelijks een indicatie of de Kerst al dan niet wit zal zijn. ‘Een week later starten we ook met het melden of we het nieuwe jaar met sneeuw zullen inzetten’, aldus het KMI.

De kans op een witte kerst in het centrum van het land werd toegevoegd aan de vooruitzichten op meteo.be. Ondanks temperaturen die deze dagen ver boven het vriespunt zitten, acht het KMI de kans op een sneeuwtapijt met kerst niet onbestaande: iets minder dan 1 op 6.

Wanneer was de laatste witte kerst?

Om over een witte kerst te spreken, moet er op 25 december om 8 uur ’s ochtends in Ukkel minstens 1 centimeter sneeuw liggen en het sneeuwdek moet gesloten zijn. Dat staat te lezen op de site van weerman Frank Deboosere. Wat er later op de dag gebeurt, heeft geen belang.

De laatste twee keer dat we een witte kerst meemaakten, was in 2009 en 2010. Op 25 december 2009 lag er een sneeuwtapijt van 3 centimeter, op kerstdag 2010 lag er maar liefst 16 centimeter sneeuw in Ukkel. ‘Dat was wel een heel erg witte kerst’, aldus Frank Deboosere.