Brusselse regering investeert fors in kringloopeconomie
Foto: BELGA

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault en Brussels minister van Economie Didier Gosuin hebben dinsdag bekendgemaakt dat ze samen 1.676.207 euro investeren in 41 kmo’s die innoveren op het gebied van de kringloopeconomie. De gekozen ondernemingen zijn de laureaten van de projectoproep “Be circular - be Brussels”.

In totaal dienden 85 projecten uit de voedings-, bouw-, recyclage-, design- of logistieke sector hun project in bij de projectoproep. Wegens het succes van de oproep werd de oorspronkelijke som van 1 miljoen euro aan subsidies verhoogd naar bijna 1,7 miljoen euro.

Een jury van deskundigen selecteerde uiteindelijk 41 projecten die elk tot 80.000 euro steun kunnen bekomen. De subsidies maken de creatie van een dertigtal voltijdse jobs, investeringen in machines en haalbaarheidsstudies mogelijk.

“De publieke middelen hebben hier een zeer sterk hefboomeffect. Voor elke toegekende euro investeert de onderneming er minstens drie en soms zelfs vijf uit eigen middelen”, zegt minister Gosuin.

Een van de laureaten is Tale Me, een kmo die gespecialiseerd is in de verhuur van kledij voor kinderen tot vier jaar en voor zwangere vrouwen. Hun project wil de activiteiten van de onderneming uitbreiden met een “kledijbibliotheek” voor de cliënten van een OCMW.

Rotor is een voorbeeld van een totaal verschillende kmo die zich met zijn project Rotor Deconstruction toelegt op de ontmanteling, het hergebruiken en het opnieuw verkopen van architecturale onderdelen, met name keramische tegels.