KBC zet rem op spaarboekjes met hogere rente
Foto: BELGA
KBC gaat vanaf 1 januari geen nieuwe klanten meer toelaten voor de spaarboekjes Start2Save en Start2Save4. Voor bestaande klanten gaat de rente omlaag. Het gaat om twee formules die meer rente bieden dan een gewoon spaarboekje, en daardoor erg in trek zijn. Volgens de bank is het systeem echter niet meer houdbaar.

Bij deze twee spaarformules kan er per maand maximaal 500 euro gespaard worden. Daardoor zijn ze populair bij mensen die maandelijks een vast bedrag opzij zetten, eerder dan bij mensen die occasioneel een bedrag kunnen sparen.

Bestaande klanten kunnen ook in 2017 nog steeds 500 euro per maand automatisch laten storten op de rekeningen, maar ze moeten zich wel tevreden stellen met een lagere rente. De basisrente op Start2Save zakt vanaf 16 december van 0,60 procent naar 0,40 procent en de getrouwheidspremie gaat van 0,15 procent naar 0,10 procent.

KBC was een van de eerste banken die met een formule kwam om aan automatisch sparen te doen tegen relatief hoge rentevoeten. Sinds de lancering midden 2012 opende de bank 460.000 Start2Save-rekeningen. Veel andere banken De anderebanken lanceerden daarop gelijkaardige formules. Het gaat dan bijvoorbeeld over Tempo Sparen van ING, Woonsparen van BNP Paribas Fortis of Bpost Ritmo.

Bij spaarrekeningen geldt KBC als trendsetter: het is  niet onwaarschijnlijk dat ook andere banken de komende dagen en weken een rentedaling zullen aankondigen.dus

Negatieve rente bij ECB

KBC kampt met hetzelfde probleem als veel andere banken. De bank kan niet alle spaargeld omzetten in leningen, en daardoor ontstaat een overschat. Dat 'overtollige' geld moet het dan onderbrengen bij de ECB, maar die vraagt daar de jongste jaren een vergoeding voor, die nu oploopt tot 0,4 procent. Daardoor kost het teveel aan spaargeld de bank meer dan de lage rentevoet suggereert.  

Klanten die toch nog een hoger rendement zoeken, krijgen van KBC het advies om bij de bank professioneel beleggingsadvies in te winnen. ‘Na het bepalen van het beleggingsprofiel kunnen zij beleggen in een ruim gamma beleggingsalternatieven.’

Recentelijk besliste KBC ook al om haar bedrijfsklanten automatisch over te zetten van een gereglementeerde spaarrekening naar een niet-gereglementeerde rekening. Hierdoor moet de bank hen niet langer 0,11 procent wettelijke minimumrente uitbetalen.