Celstraf geëist voor valse geboorteakte van ‘baby Hans Van Themsche’
Hans Van Themsche bij zijn proces. Foto: Pol De Wilde

Het openbaar ministerie heeft zes maanden cel en 600 euro boete gevorderd voor Ruth A. (26) uit Roeselare. Ze wordt voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vervolgd, omdat ze een geboorteakte en een echografie vervalst had om te laten uitschijnen dat tweevoudig moordenaar Hans Van Themsche de vader van haar baby was. Het kind bleek echter niet te bestaan.

Ruth A. had vorig jaar een erkenningsprocedure opgestart voor de familierechtbank in Antwerpen. Ze beweerde dat ze na een ongestoord bezoek in de gevangenis zwanger was geworden en dat ze op 8 januari 2015 bevallen was van een zoontje. Ze legde tijdens de procedure een geboorteakte neer, alsook een echografie.

Valse stukken

Beide stukken bleken vals. ‘De burgerlijke stand van Roeselare had de geboorteakte niet opgemaakt. Het nummer bestond wel, maar het originele document vermeldde een andere naam’, stelde de procureur.

Ruth A. bekende dat er helemaal geen kind was en dat ze alles verzonnen had om Van Themsche te treffen. ‘Ze heeft het gerecht voor de gek gehouden’, zei de procureur, die een celstraf en een boete vorderde. Ruth A. had in het verleden al een opschorting gekregen voor belaging en partnergeweld.

‘Meer gebaat met psychologische begeleiding’

Haar advocaat pleitte voor een straf met uitstel. ‘Ze heeft een labiele persoonlijkheid en is meer gebaat met een verderzetting van haar psychologische begeleiding dan met een celstraf’, aldus meester Frank Scheerlinck.

Hans Van Themsche stelde zich burgerlijke partij en eist een provisionele schadevergoeding van één euro. Een vonnis volgt op 10 januari.