Kapitein van gekapseisd vluchtelingenschip krijgt 18 jaar cel
Malek (centraal) nadat hij samen met ander opvarenden door de Italiaanse kustwacht van het gekapseisde schip was gered. Foto: AFP

De Tunesische kapitein van het vluchtelingenschip dat in april van vorig jaar kapseisde in de Middellandse Zee, is dinsdag veroordeeld tot 18 jaar cel voor een rechtbank in het Italiaanse Catania. Bij de scheepsramp kwamen tussen de 800 en 900 mensen om het leven. Een andere mensensmokkelaar werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

De Tunesiër Mohammed Ali Malek werd schuldig bevonden aan meervoudige doodslag door nalatigheid, het veroorzaken van een schipbreuk en mensensmokkel. Zijn Syrische handlanger werd enkel veroordeeld voor mensensmokkel. Beide mannen hielden tijdens het proces hun onschuld staande.

Het overvolle schip met ruim 800 mensen aan boord zonk op 18 april 2015 voor de kust van Libië toen paniek was ontstaan nadat een schip het vaartuig had opgemerkt een te hulp kwam. Slechts 28 opvarenden overleefden de ramp. Het wrak werd ondertussen al van de zeebodem gehaald en overgebracht naar Sicilië.

Kapitein van gekapseisd vluchtelingenschip krijgt 18 jaar cel
Malek tijdens zijn proces. Foto: REUTERS