Mozart verslaat Beyoncé en Drake in 2016
Foto: rr

De artiest die in 2016 het meest cd’s verkocht, zingt niet en speelt geen gitaar. De artiest leeft zelfs niet meer. Wolfgang Amadeus Mozart verkocht dit jaar 1,25 miljoen cd’s, en dat is meer dan elke andere artiest ter wereld.

De klassieke componist Wolfgang Amadeus Mozart staat bovenaan het lijstje van best verkopende artiesten wat betreft cd’s. Zo doet hij beter dan Beyoncé (1,05 miljoen cd’s), ‘Views’ van Drake (1 miljoen cd’s) en ‘Life of Pablo van Kanye West.

Hoe geraakt Mozart aan die 1,25 miljoen verkochte cd’s? Is klassieke muziek dan zo hip? Voor iedereen die vreest dat dit het ‘echte’ einde van de cd-verkoop betekent: er is een eenvoudige verklaring voor dit opmerkelijke resultaat. Billboard, het Amerikaanse magazine dat jaarlijks de best verkopende artiesten oplijst, telt elke verkocht cd, ook als die onderdeel uitmaakt van een verzameling.

En dit jubileumjaar, 225 jaar na de dood van Mozart, is een ‘ultieme verzamelbox’ verschenen: ‘Mozart 225: The New Complete Edition’, een reusachtig verzameling van 200 cd’s met het verzameld werk, samen goed voor zo’n 240 uur klassieke muziek. In totaal werden zo’n 6.250 boxen verkocht, goed voor in totaal 1.250.000 cd’s.