Brussel nog niet klaar om Londen te vervangen
De Londense City Foto: Walter Zerla

België moet dringend een tandje bijsteken om Brussel te promoten als financieel alternatief voor Londen na de Brexit.

Met dat standpunt is de financiële sectorfederatie Febelfin vanmiddag verslag komen uitbrengen bij de Brexit-werkgroep die door federaal minister Kris Peeters is geroepen om de impact van de Brexit op de Belgische economie te analyseren.

Volgens febelfin zullen er weinig directe gevolgen zijn voor de Belgische financiële sector, maar ontbreekt het voorlopig aan een strategie om Brussel als financieel alternatief voor Londen op de kaart te zetten.

Michel Vermaerke van Febelfin gelooft nochtans in de troeven van Brussel, gelegen in het hart van Europa met hoog gekwalificeerde werknemers en gespecialiseerd in fintech. Maar om financiële activiteiten van Londen naar Brussel te kunnen halen moeten een hoop nadelen en pijnpunten worden aangepakt, zoals de loonkostenhandicap, de Belgische bankentaks, en de hoge vennootschapsbelasting.

Vermaerke herinnerde er minister Peeters en werkgroepvoorzitter Paul Buysse aan dat heel wat andere Europese steden (Parijs, Dublin, Berlijn en Amsterdam) al volop hun promotiecampagne begonnen zijn.

Febelfin was de derde sectorfederatie die verslag kwam uitbrengen, na Fevia (voeding) en Fedustria (textiel). Minister Peeters belooft een rapport met beleidsaanbevelingen tegen eind januari.