Kapitein die minstens 800 vluchtelingen liet verdrinken veroordeeld tot 18 jaar cel

Een rechtbank in Catane (Sicilië) heeft Mohammed Ali Malek, de Tunesische kapitein van een schip dat vorig jaar in april zonk met 800 vluchtelingen aan boord, veroordeeld tot 18 jaar cel.

De 28-jarige Tunesiër werd aangeklaagd voor grove nalatigheid met de dood tot gevolg. Justitie klaagde hem ook aan wegens medeplichtigheid bij mensensmokkel. Zijn rechterhand, Mahmoud Bikit, een Syriër, kreeg 5 jaar cel. Ze kregen ook een boete van 9 miljoen euro.

In de nacht van 18 op 19 april 2015 zonk op de Middellandse Zee een schip met ruim 800 vluchtelingen aan boord. Die hadden allemaal zwaar betaald om de oversteek te kunnen maken. De toch verliep in mensonwaardige omstandigheden en uiteindelijk zonk het schip. Er waren slechts 28 overlevenden. Exacte cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers, zijn er niet omdat niemand wist hoeveel mensen er precies aan boord waren. Naar schatting vielen ruim 800 doden, waaronder kinderen tussen de tien en twaalf jaar. De vluchtelingen kwamen onder andere uit Syrië, Eritrea en Somalië.

Niet te missen