Ook overige beklaagden vragen vrijspraak in Way of Life-proces
Een verdachte verlaat het Antwerpse Justitiepaleis. Foto: BELGA

Op het proces over de salafistische beweging Way of Life, de zogezegde ‘opvolger’ van Sharia4Belgium, zijn dinsdag de laatste pleiters aan het woord gekomen. Zij vroegen voor Abdellah E.B. (29), Ahmad C. (27) en Khalid E.A. (27) de vrijspraak. De beklaagden ontkennen dat ze zich in Syrië bij Islamitische Staat wilden aansluiten.

Abdellah E.B. werd volgens het federaal parket op 28 juni 2015 aan de grens van Slovenië met Kroatië tegengehouden. Hij had zich geïdentificeerd met identiteitspapieren van zijn broer Khalid, die vorige week veroordeeld werd omdat hij zich bij IS in Libië had willen voegen.

‘Mijn cliënt is daar nooit geweest’

‘Het was ook Khalid die aan de grens werd tegengehouden. Hij heeft dat zelf toegegeven. Mijn cliënt is daar nooit geweest’, pleitte advocate Lesley Vermeulen. Zijn telefoonnummer werd wel opgepikt door zendmasten aan de grens, maar Abdellah E.B. beweert dat dat niet zijn nummer was, maar dat van Anouar C. (30).

Die laatste gaf op de zitting toe dat hij inderdaad meerdere nummers had. Dat zou echter betekenen dat hij ook vaak naar zichzelf gebeld had. Om zijn ‘kwijtgeraakte gsm’ te lokaliseren, beweerde hij. ‘Dan moet u die toch wel vaak verliezen, want het gaat om meer dan negentig contacten’, merkte een van de rechters op.

‘Wou in Turkije namaakkledij verkopen’

Ahmad C. was op 29 januari 2015 van het Bulgaarse Sofia naar Istanboel gevlogen, maar mocht Turkije niet binnen, omdat de autoriteiten vermoedden dat hij naar Syrië wilde gaan. De beklaagde ontkent dat. ‘Hij wou in Turkije namaakmerkkledij kopen. Hij had geen contacten met Syrische nummers en er is geen enkel bewijs dat hij zich bij IS wilde aansluiten’, pleitte zijn advocaat Walter Damen.

‘Mijn cliënt wilde schoonzus weghalen bij salafist’

Khalid E.A. was met zijn vrouw en twee kinderen wél tot in Syrië geraakt. Niet om zich te laten inlijven bij IS, maar wel om zijn schoonzus Sabah H. en haar man Mohamed B. te bezoeken. ‘Mijn cliënt was geen salafist, maar Mohamed B. wel. Een echte fanatiekeling. Khalid wilde zijn schoonzus daar weghalen, maar werd gevangen genomen en gefolterd door IS. Toen hij werd vrijgelaten, is hij met zijn gezin meteen terug naar België gekomen’, pleitte advocaat Marc Swinnen.

Het federaal parket gelooft het verhaal over de gevangenneming niet en verwijst onder meer naar een foto waarop Khalid E.A met een kalasjnikov poseert. ‘Die werd genomen in een café. Iedereen liep daar met wapens rond en ik kreeg die in mijn handen geduwd. Gewoon voor de foto. Ik heb geen trainingskamp gevolgd’, zei Khalid E.A.

Gisteren pleitten ook al de advocaten van Jawad O., Khalid M.  en Anouar C., drie andere leden van Way of Life, de vrijspraak. Laatstgenoemde is de broer van gewezen Sharia4Belgium-kopstuk Hicham Chaib die in Syrië hoog is opgeklommen binnen IS-rangen. Een vonnis wordt uitgesproken op 16 januari.