‘Een eenvoudiger België? Dat doen we het best samen’
Foto: rr

Twee liberale burgemeesters, Tim Vandenput (Open VLD) van Hoeilaart en Christophe Dister (MR) van Terhulpen, hebben vandaag een nieuwe beweging voor meer België boven de doopvont gehouden. Het doel? België eenvoudiger, sneller en goedkoper organiseren.

Wie vandaag een zaak opstart voor pakweg het onderhoud van verwarmingsketels zal snel weten hoe België in mekaar zit. Wil hij werken in alle gewesten, dan heeft hij maar liefst zes erkenningsnummers nodig. Vroeger maar één. Kostprijs per nummer? Minstens 350 euro, plus tijd en moeite voor extra administratie. En dan verschillen ook nog eens de subsidies per gewest.

De eenvoud is ver te zoeken. Daarom hebben de liberale burgervaders van Hoeilaart en Terhulpen een nieuwe beweging opgericht. PLAN BE roept op voor meer België, en vooral voor meer efficiëntie. Het doel is om ons land te leiden zoals veel bedrijven doen: focus op de kwaliteit van de dienstverlening en de producten die aan de bevolking worden aangeboden. ‘En dat doen we best samen, want wat we samen doen, doen we beter, eenvoudiger, sneller en goedkoper.’

Oplossingen vanaf 2018

Vandaag werd PLAN BE concreet gemaakt en werd de website gelanceerd. ‘We luisteren naar concrete voorbeelden van burgers. Kortom waar het van onderuit blijkt dat het beter kan’, klinkt het bij de burgemeesters. PLAN BE verzamelt de komende maanden voorbeelden van zaken die fout lopen, slecht werken en mensen belemmeren te ondernemen. Daarnaast wordt ook gevraagd om oplossingen voor te stellen.

‘We richten ook een stuurgroep op om de inhoudelijke lijn te bepalen en we gaan overal te lande hoorzittingen organiseren vanaf het voorjaar van 2017.’ De verzamelde voorbeelden worden één voor één bekeken en er zullen oplossingen gezocht worden. ‘Het doel is om deze oplossingen op de politieke agenda van onze liberale partijen te zetten vanaf 2018.’