Vlaanderen opent jacht op zonnepanelenfraudeurs
Foto: Photo News

Zowat een op de zes Vlamingen die zonnepanelen op hun dak legden, gaf die het afgelopen jaar niet aan. Zo ontliepen ze de bijdrage die erop geheven wordt. ‘Maar de grote meerderheid is te goeder trouw’, klinkt het op kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). De hardleerse zonnepanelenfraudeurs worden vanaf juni volgend jaar beboet.

Moeten zonnepanelen dan aangegeven worden?

Zeker. Sinds 1 juli moeten Vlamingen met zonnepanelen een bijdrage betalen. Die zogenoemde prosumenten – consumenten die zelf produceren – betalen voor het gebruik van het distributienet van de netbeheerder, terwijl ze het net in twee richtingen gebruiken. Het tarief is afhankelijk van het vermogen van de installatie en verschilt licht van distributienetbeheerder tot distributienetbeheerder. Het bedraagt toch al gauw enkele honderden euro’s per installatie.

Wie zonnepanelen legt, moet die dan ook aangegeven aan de netbeheerder, zoals Infrax of Eandis, zodat die bijdrage kan aangerekend worden. Maar een op de zes deed dat dit jaar niet. Dit jaar werden al 20.000 nieuwe installaties geplaatst bij particulieren, maar 3.403 gezinnen meldden die installatie niet aan bij hun netbeheerder. In heel wat gevallen wijst de plaatser van de installatie op die verplichting, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de prosument.

Waarom worden zonnepanelen niet aangegeven?

Oudere installaties zijn sowieso gekend bij de netbeheerders. Consumenten met zo’n oudere installatie strijken groenestroomcertificaten op en om daarvan te genieten moest de installatie sowieso geregistreerd zijn. Maar de Vlaamse regering besloot de toekenning van groenstroomcertificaten te stoppen vanaf februari 2014. Daardoor viel die stimulans om te registreren weg.

Maar de zonnepaneleninstallaties moeten wel nog aangegeven worden. ‘Dat gebeurt vaak niet uit onwetendheid’, klinkt het op het kabinet-Tommelein. ‘Maar we horen bij de netbeheerders dat enkele tientallen zonnepaneleneigenaars hardnekkig blijven weigeren om hun installatie aan te geven.

Is het mogelijk op te ontsnappen aan die belasting?

In principe niet. De distributienetbeheerders ontdekken automatisch wie zonnepanelen heeft gelegd omdat de nieuwe eigenaars plots veel minder stroom van het net gaan halen. Er is met de distributienetbeheerders dan ook afgesproken dat ze de nieuwe eigenaar op hun plicht wijzen.

Wat riskeren de hardleerse zonnepanelenfraudeurs?

Energieminister Bart Tommelein legt momenteel de laatste hand aan een decreet om alle vormen van energiefraude, ook deze, aan te geven. Ze zullen actief opgespoord worden en wie na 1 juni nog wordt betrapt, riskeert een boete. Dat geld komt terecht in het energiefonds dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken.