Duivenbond: ‘Hou prijsduiven binnen’
Foto: BELGAIMAGE

De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond roept alle duivenmelkers op om hun prijsduiven tussen 17 december en 9 januari binnen te houden. Omdat er te veel verwilderde duiven rondvliegen, mag er in die periode op gejaagd worden. ‘Om te vermijden dat ook prijsduiven zullen sneuvelen, raden we aan die dieren op te hokken.’

Duiven die verwilderen en dus niet echt hokvast meer zijn, overleven gemakkelijk in de vrije natuur of in steden, waar ze voor veel overlast zorgen. Daarom heeft de overheid beslist om drie weken lang de jacht open te stellen op ‘wilde’ duiven.

‘Het gaat hier voor alle duidelijkheid om regulatie. Om de populatie verwilderde duiven binnen de perken te houden’, klinkt het. De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond roept daarom alle duivenmelkers op om hun prijsduiven tussen 17 december en 9 januari binnen te houden, omdat het verschil tussen een wilde duif en een prijsduif niet te zien is en zo ook prijsduiven kunnen gedood kunnen worden. Omdat er te veel verwilderde duiven rondvliegen, mag er in die periode op gejaagd worden.

Geen kwaad

‘Het duivenseizoen is nog veraf, dus kan het geen kwaad dat ze niet mogen uitvliegen’, zegt secretaris Geert Philips van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond.

Natuurpunt heeft zijn bedenkingen bij de maatregelen. ‘Wij stellen ons wel vragen omdat verwilderde duiven geen jachtwild zijn en, in tegenstelling tot houtduiven, niet opgenomen zijn in het jachtdecreet. Wij pleiten al jaren voor een natuurlijke aanpak en vinden onder meer dat duivenmelkers te jonge duiven gebruiken als wedstrijdduiven Een groot gedeelte vliegt verloren, raakt verwilderd en kweekt,’ klinkt het. ‘Wij zijn ook vragende partij om meer slechtvalken in te zetten. Hun menu bestaat hoofdzakelijk uit verwilderde duiven.’

‘Schauvliege denkt zo alles op te lossen’

Vogelbescherming Vlaanderen heeft eveneens bedenkingen. ‘Natuurminister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege denkt blijkbaar alles op te lossen door het laten neerschieten van de dieren’, aldus Jan Rodts. Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw wijst er haar jagers op dat geschoten duiven geen jachtwild zijn en dus ook niet mogen geconsumeerd worden.

Hoeveel duiven men verwacht te schieten is voorlopig niet duidelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig