Bas Heijne krijgt P.C. Hooft-prijs
Bas Heijne. Foto: put

De Nederlandse schrijver Bas Heijne (56) krijgt de prestigieuze P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

De oeuvreprijs P.C. Hooft is deze editie bestemd voor beschouwend proza en wordt op 18 mei 2017 uitgereikt in het Literatuurmuseum in Den Haag.

‘Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier’, zegt de jury, waarin onder anderen David Van Reybrouck en Kristien Hemmerechts zetelen.

‘Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer’, besluit de jury.

Opiniestukken van Heijne verschijnen ook regelmatig in De Standaard. Zo schreef hij onlangs nog over de verkiezing van Donald Trump in de VS en over de boze burgers die op hem stemden.