Ligt Spanje binnenkort in andere tijdzone?
Archiefbeeld Foto: BelgaImage

De Spaanse regering overweegt om een belangrijke beslissing van dictator Francisco Franco ongedaan te maken: de minister van Werk wil van tijdzone veranderen. Spanje zou zo in dezelfde tijdzone van Groot-Brittannië en Portugal terechtkomen.

Hoewel een groot deel van het Spaanse grondgebied geografisch tot dezelfde tijdzone behoort als Portugal en Groot-Brittannië, loopt de tijd in Spanje al sinds 1942 gelijk met die in Centraal-Europa. Het regime van dictator Franco had immers beslist dezelfde tijdzone te volgen als het nazi-Duitsland van Hitler.

De minister van Werk, Fatima Báñez, wil die beslissing uit het Franco-tijdperk nu ongedaan maken. ‘We willen dat onze werkdagen stoppen om 18u’, klinkt het. Om tot een akkoord te komen, gaat de minister samenzitten met vertegenwoordigers van de voor- en tegenstanders en de verschillende vakbonden in het land.

Voordelen

Volgens voorstanders van het terugdraaien van de klok zou de huidige situatie een negatieve impact hebben op de productiviteit en zorgen voor meer afwezigheden op het werk, stress, werkongevallen en mislukkingen op school.

De tijdswijziging naar de Greenwich Mean Time zone (GMT) zou volgens hen dus de uurroosters kunnen rationaliseren en de productiviteit verhogen.