‘Trump benoemt oliefan Perry als minister van Energie’
Rick Perry. Foto: AP

Donald Trump zou voor Rick Perry kiezen als minister van Energie. Dat berichtten Amerikaanse media alvast. De 66-jarige Perry, ex-gouverneur van Texas en tegenstander van Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen, is betrokken bij de gecontesteerde oliepijpleiding in North Dakota.

Perry was gouverneur van de staat Texas tussen 2000 en 2005 en nam twee keer deel aan de Republikeinse voorverkiezingen. Hij was zo ook een van Trumps uitdagers voor de Repulikeinse nominatie bij de presidentsverkiezingen van dit jaar.

In september 2015 gooide Perry echter al de handdoek in de ring en sprak hij zijn steun uit voor mede-Texaan Ted Cruz. Hij noemde de kandidatuur van Trump toen ‘een kanker voor het conservatisme’ en deed Trump zelf af als een ‘blaffende carnavalsact’. Toen in mei duidelijk werd dat Trump de Republikeinse kandidaat zou worden, kwam hij echter op zijn woorden terug.

Ook bij de verkiezingen in 2012 was Perry kandidaat. Zijn campagne wordt vooral herinnerd door de flater die hij beging tijdens een tv-debat in november 2011. ‘De drie departementen van de overheid die ik als president zal schrappen zijn: Handel, Onderwijs en .... wat is het derde nu weer? Het derde kan ik niet zeggen. Sorry. Oeps’, luidde het toen. Het departement dat hij vergat was Energie, het departement waar hij nu ironisch genoeg aan het hoofd van zal komen te staan.

Als gouverneur was Perry een voorvechter van de olie-industrie en stelde hij de klimaatverandering in vraag. Hij is ook betrokken partij bij de fel bekritiseerde aanleg van de Dakota Acces Pipeline, de oliepijpleiding van 1.886 kilometer lang die vier Amerikaanse staten doorkruist en olie transporteert van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar het meer zuidelijke Illinois.