Electrabel moet zware financiële pil slikken
archiefbeeld. Foto: BELGA

Electrabel moet de komende twee jaar meer dan 1,6 miljard euro extra ophoesten voor het nucleair passief van de kerncentrales. Dat blijkt uit een rapport van de Commissie voor nucleaire voorzieningen.

Het gaat om het bedrag dat Electrabel moet reserveren voor de ontmanteling van de kerncentrales en de langdurige opslag van het radioactief afval. Eind 2015 bedroegen die reserves 8 miljard euro.

Om de drie jaar berekent de commissie de factuur. Deze keer werd naar verluidt bij de berekening uitgegaan van een veel lagere rentestand. Hierdoor moet de uitbater van de kerncentrales de komende twee jaar 1,6 miljard euro bijkomend reserveren.

'In de boeken van Synatom, dat die provisies beheert, zal eind dit jaar 1,2 miljard euro extra ingeschreven worden aan provisies voor de Belgische kerncentrales', bevestigt Engie, het moederbedrijf van Electrabel. Ook eind 2017 en eind 2018 zal er een impact zijn, maar die valt volgens het bedrijf nog niet in te schatten.

'Engie Group is het ermee eens dat de herevaluatie van het niveau van voorzieningen, zoals aanbevolen door de Commissie voor nucleaire voorzieningen, de risico's dekt die verbonden zijn aan het ontmantelingsproces en het beheer van verbruikt splijtstof', klinkt het nog.