Trump bevestigt: 'vriend van Poetin' op Buitenlandse Zaken
Rex Tillerson met Poetin in 2012, bij de ondertekening van een oliedeal tussen ExxonMobil en Rosneft. Foto: ap

Rex Tillerson, ceo van oliebedrijf Exxon Mobil, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft President-elect Donald Trump vandaag bekendgemaakt. Tillerson heeft goede banden met de Russische regering.

'Zijn vastberadenheid en ruime ervaring met en kennis van geopolitiek maken van Rex Tillerson een heel goede keuze als minister van Buitenlandse Zaken', kondigde Trump aan. Daarmee geeft 'wit konijn' Tillerson grote kanshebbers als Mitt Romney, David Petraeus en Rudy Guiliani het nakijken.

Er komt ondertussen veel kritiek op de aanstelling van Tillerson. De man is al sinds 2006 ceo van oliebedrijf Exxon Mobil en heeft geen ervaring in de politiek. Wat echter vooral wenkbrauwen doet fronsen: Tillerson zou wel erg nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Zo zou hij in 2011 namens Exxon Mobil een lucratieve deal gesloten hebben met het Russische Rosneft om olie te ontginnen in de poolgebieden. Aan het hoofd van Rosneft staat ene Igor Setsjin, een goeie vriend van Poetin die diende als vicepremier in diens regering.

Volgens de voormalige ambassadeur in Rusland zijn Setsjin en Tillerson twee handen op één buik. Tillerson kreeg in 2013 bovendien een medaille van de ‘de orde van de vriendschap’ uit de handen van Poetin zelf. En hij pleitte tegen de economische sancties die Rusland werden opgelegd nadat het de Krim had geannexeerd. Genoeg om hem het etiket ‘vriend van Poetin’ op te kleven.

Ongekwalificeerd

Kurt Eichenwald, senior writer van Newsweek twitterde nog voor Tillersons aanstelling: ‘Als Trump de ongekwalificeerde Rex Tillerson aanstelt als minister van Buitenlandse Zaken in plaats van Romney, moeten we ons afvragen: heeft Rusland nu een mannetje in het Witte Huis?’

De onrust over mogelijke links van Donald Trumps entourage met Rusland is niet nieuw. Zo werden vragen gesteld bij de Russische connecties van de nieuwe Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn, die onder meer aan de slag was voor de Russische staatszender Russia Today. En Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort moest opstappen nadat documenten hadden bewezen dat hij tussen 2007 en 2012 in totaal 12,7 miljoen dollar (11,35 miljoen euro) had ontvangen van de pro-Russische politieke partij van de Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj.

De aanstelling van Tillerson moet nog goedgekeurd worden door de senaat. Makkelijk zal dat niet zijn. Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham lieten zich al érg kritisch uit over Tillerson. Graham: ‘Als je een onderscheiding hebt gekregen van het Kremlin, dan heb je het een en ander uit te leggen.’ De Republikeinen hebben in de senaat een nipte meerderheid van 52 tegen 48. Als zowel McCain als Graham tegen Tillerson stemmen, kan één extra Republikeinse neen-stem zijn aanstelling tegenhouden. Mogelijk kan dit Trump nog van gedachte doen veranderen over Tillerson.